Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Τι είναι το Τριώδιο; Που οφείλεται η ονομασία του;

Το Τριώδιο αποτελεί το κινητό εκείνο τμήμα του εκκλησιαστικού έτους που προπαρασκευάζει... διαβάστε περισσότερα.

Τὸ στάδιον τῶν ἀρετῶν ἠνέῳκται...

Κυριακή σήμερα του Τελώνου & Φαρισαίου, άνοιξε το Τριώδιο!! Πολύ νωρίς φέτος! Θα έρθει όμως και το Πάσχα γρήγορα! Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, δυναμικά για να φτάσουμε το Πάσχα να είμαστε λίγο πιο κοντά στον Κύριό μας!

Τὸ στάδιον τῶν ἀρετῶν ἠνέῳκται, οἱ βουλόμενοι ἀθλῆσαι εἰσέλθετε, ἀναζωσάμενοι τὸν καλὸν τῆς νηστείας ἀγῶνα
(π. Αντώνιος Χρήστου)

" Ήρθε το Τριώδιο λοιπόν. Μια εκκλησιαστική περίοδος, εντελώς διαφορετική από ότι την αντιλαμβάνεται ο κόσμος, ως περίοδος διασκέδασης που όλοι "θα το ρίξουν έξω...". Η Εκκλησία μας όμως μας καλεί για το αντίστροφο..."να στραφούμε εντός μας", με την έννοια να εξετάσουμε τον ευατό μας και με συντριβή και μετάνοια, να καθαρίσουμε και να αποβάλουμε οτιδήποτε μας εμποδίζει (αμαρτίες και πάθη) για να συναντήσουμε τον Αναστημένο Χριστό, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου! Θα λέγαμε καλύτερα ότι μας καλεί να συνταφούμε μαζί Του, ώστε να μπορέσουμε και να συναναστηθούμε! Οι συχνές και εκτεταμένες ακολουθίες, το κατανυκτικό κλίμα, η υμνολογία, η νηστεία κτλ είναι στοιχεία που μας βοηθούν στα μέγιστα γι΄ αυτό τον σκοπό... "
Καλό κι ευλογημένο Τριώδιο,μεράκι και όρεξη για αγώνες πνευματικούς!!!
Επιμέλεια, Μαριάννα Νανά

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

Η Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού

Πλήθος κόσμου ήρθε στην Αγία Μαρίνα σήμερα, στην εορτή των Θεοφανείων. Παρακολούθησε την Θεία Λειτουργία και την ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού.

Στο τέλος συναντήθηκαν οι πιστοί των τριών Ενοριών και έφτασαν στο λιμάνι της Αγίας Μαρίνας.

Οι ιερείς και οι άρχοντες του νησιού πλαισιώνουν τον Σταυρό και την εικόνα της Παναγίας ανεβασμένοι στην εξέδρα που έχει στηθεί στο λιμάνι.

Ένας από τους τρείς νέους που βούτηξαν στη θάλασσα έπιασε τον Σταυρό. Είναι συγκινητική η στιγμή που και οι τρείς νέοι μέσα στη θάλασσα με πολλή ευλάβεια προσκυνούν το ιερό σύμβολο της πίστεώς μας.

Ο Εφημέριος του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Παναγίας, κρέμασε στο λαιμό του νεαρού που έπιασε τον Τίμιο Σταυρό ένα μικρό χρυσό Σταυρουδάκι.

Όλοι αντάλλαξαν τις καθιερωμένες ευχές και συνόδευσαν τον Σταυρό, την εικόνα της Παναγίας και το Ευαγγέλιο στους Ναούς.

Η Ενορία μας εύχεται σε όλους να μας φωτίσει ο "Επιφανείς Θεός" για να ζήσουμε όλη τη φετινή χρονιά σύμφωνα με το θέλημά του.

Εν Ιορδάνη Βαπτιζομένου Σου Κύριε...

Και φέτος ο Εφημέριος και τα παιδιά της Ενορίας μας, γύρισαν από σπίτι σε σπίτι την παραμονή των Φώτων. Υπομονετικά όλες οι οικογένειες περίμεναν πότε θα φτάσει ο Αγιασμός στο σπίτι τους. Ευλαβικά προσκύνησαν τον Σταυρό και δέχονταν το ράντισμα του Αγιασμού με τον βασιλικό και τις ευχές του Ιερέως για καλή και ευλογημένη χρονιά.

Την ημέρα αυτή δίνεται η μοναδική ευκαιρία στον Εφημέριο να μπεί σ' όλα τα σπίτια της Ενορίας του και να γνωρίσει τα προβλήματα των πνευματικών του παιδιών. Το βράδυ επιστρέφει στο σπίτι του, έχοντας στο μυαλό και στην καρδιά του, όλες τις χαρές και όλες τις λύπες που απασχολούν τις ψυχές που του εμπιστεύθηκε ο Θεός. Αυτή την ημέρα ο Ιερέας συνειδητοποιεί το μέγεθος της αποστολής του.

Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2010

Επίσκεψη στο Γηροκομείο

Αυτές τις ημέρες κάθε χρόνο η ενορία μας επισκέπτεται το ίδρυμα που φιλοξενεί τους γέροντες του νησιού μας. Έτσι και φέτος, περισσότεροι απο κάθε άλλη χρονιά, συνειδητοποίησαν την αναγκαιότητα αυτής της επίσκεψης, και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ενορίας.

Την Κυριακή το απόγευμα, 27 Δεκεμβρίου 2009, μαζευτήκαμε πρώτα στο καινούριο εκκλησάκι του ιδρύματος, ψάλλαμε ύμνους απο την Παράκληση και στη συνέχεια πλησιάσαμε έναν, έναν τους γέροντες και προσπαθήσαμε να τους κάνουμε να ξεχάσουν, έστω και για λίγο την σκληρή πραγματικότητα την οποία βιώνουν.

Η ατμόσφαιρα έγινε πιο εορταστική, όταν όλοι μαζί, γέροντες και επισκέπτες, τραγουδήσαμε παραδοσιακά τραγούδια με τη συνοδεία οργάνων της μουσικής σχολής του Λευτέρη Χατζηλάρη.

Μας έκανε εντύπωση η καθαριότητα του ιδρύματος και η φροντίδα που έχουν οι γέροντες από τον διευθυντή και τους υπαλλήλους. Φύγαμε όμως με την διαπίστωση ότι τίποτε από όλα αυτά δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την θαλπωρή του σπιτιού!

Ζωγραφισμένη στο πρόσωπο των γερόντων ήταν η επιθυμία να βρίσκονται σ' αυτή την δύσκολη ηλικία ανάμεσα στα παιδιά τους και στα εγγόνια τους. Αυτοί μεγάλωσαν και αποκατέστησαν τόσα παιδιά. Τόσα παιδιά δεν μπορούν να συντηρήσουν ένα γονιό!

Παράκληση στη Θεοσκέπαστη

Στις 26 Δεκεμβρίου η Εκκλησία μας έχει ορίσει να συγκεντρώνονται οι πιστοί για να υμνούν και να τιμούν την Υπεραγία Θεοτόκο που έπαιξε προτεύοντα ρόλο στο να γίνει ο Θεός, άνθρωπος. Γιορτάζουμε την ¨Σύναξη της Παναγίας¨.

Και μεις συναθροισθήκαμε στη Θεοσκέπαστη και ψάλλαμε όλοι μαζί την Παράκλησή της, αφού προηγουμένως ψάλλαμε τον Εσπερινό του Σαββάτου. Ο εφημέριός μας ευχήθηκε να αποκτήσουμε τις αρετές της Παναγίας : Την Ταπείνωση. Την Υπακοή και την Σιωπή.