Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2009

"Κρατεῖτε τὰς Παραδόσεις"

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Οι χριστιανικές παραδόσεις, αγαπητοί, περιφρούρησαν και κράτησαν την πίστη ανόθευτη μέσα στις χριστιανικές οικογένειες, ήδη από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια.
Αρκεί να θυμηθεί κανείς τους χρόνους των διωγμών και προπάντων τα τετρακόσια χρόνια της Τούρκικης σκλαβιάς, για να καταλάβει πόση μεγάλη δύναμη και αξία έχουν οι χριστιανικές παραδόσεις. Τότε που όλα «τα έσκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά». Τότε που η Ιεραποστολή ήταν ανύπαρκτη και το κήρυγμα σπάνιο φαινόμενο. Τότε που τα βιβλία ήταν κτήμα μόνο των Μοναστηριών. Τότε που την Αγία Γραφή τη διάβαζαν μόνο οι Μοναχοί και οι λιγοστοί διανοούμενοι. Τότε που τα σχολεία στην ορθόδοξη πατρίδα μας μετριούνταν στα δάχτυλα και οι μαθητές τους φοιτούσαν κάτω από το τρεμάμενο φως του καντηλιού. Τότε οι παραδόσεις, όχι μόνο κρατούσαν την πίστη στη χριστιανική οικογένεια, αλλά και τη μετέφεραν από γενεά σε γενεά.
Εμείς οι Δωδεκανήσιοι, περισσότερο από τους άλλους χριστιανούς, γνωρίζουμε πόσο οι Ορθόδοξες παραδόσεις μας όρθωσαν το ανάστημά τους και επί 30 και πλέον χρόνια, δεν επέτρεψαν στον Παπικό αυταρχισμό να εισχωρήσει στην ψυχή των προγόνων μας και να αλλοιώσει την Ορθόδοξη πίστη τους.
Μα και σήμερα ακόμη, όπου η ψευτοκουλτούρα και ο ψευτομοντερνισμός δεν σκόρπισαν την καταστρεπτική τους επίδραση, σε όποιες γνήσιες Χριστιανικές οικογένειες δεν μπήκε το κοσμικό πνεύμα, οι Ορθόδοξες παραδόσεις επιτελούν το έργο τους. Διατηρούν την πίστη και την μεταφέρουν σαν ιερή παρακαταθήκη στην επόμενη γενεά.
Πιστεύοντας κι εμείς στην δύναμη των Χριστιανικών Παραδόσεων, θα κάνουμε μια προσπάθεια να τις περισυλλέξουμε και να τις προσφέρουμε στους αναγνώστες του Ιστότοπου μας, με σκοπό να τις αναβιώσουμε.
Κάνουμε δε έκκληση προς τους αναγνώστες μας, να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να τηρούν στην οικογένειά τους τις πατροπαράδοτες Χριστιανικές Παραδόσεις μας. Με τον τρόπο αυτό περιφρουρούμε την ευλάβεια, την ευσέβεια και την πίστη μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: