Παρασκευή 7 Απριλίου 2023

ΚΗΡΥΓΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΩΝ ΒΑΙΩΝ - 09/04/2023

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ (Ιωάννη ΙΒ’ 1-18)    9-4-2023

Δύο γεγονότα από τη ζωή του Χριστού μάς διηγήθηκε σήμερα ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, αγαπητοί αδελφοί. Το ότι η Μαρία, από ευγνωμοσύνη που την ελευθέρωσε από τα δαιμόνια ο Χριστός, αγόρασε μεγάλη ποσότητα μύρου και άλειψε τα πόδια του και τα σφούγγιξε με τα μαλλιά της. Ο Χριστός έδωσε την αληθινή διάσταση στο γεγονός, λέγοντας ότι το έκανε αυτό η Μαρία, χωρίς να γνωρίζει ότι αλείφει το Σώμα του Ιησού σαν να προμηνύει τον παράδοξο Σταυρικό Του Θάνατο. Οι Εβραίοι άλειφαν τα σώματα των νεκρών με μύρα!

Το δεύτερο γεγονός που μας περιέγραψε ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, είναι το ότι ο λαός, μικροί και μεγάλοι, επεφύλαξαν θριαμβευτική είσοδο του Χριστού, στην τελευταία Του επίσκεψη στα Ιεροσόλυμα. Τότε κρατούσαν κλαδιά από βάγια, για αυτό μέχρι σήμερα και εμείς ευλογούμε στις εκκλησίες τα βάγια του Σταυρού, και φροντίζουμε να προμηθευτούμε και για τα σπίτια μας. Θα προβληματιστούμε και θα ωφεληθούμε και εμείς  από το σημερινό Ευαγγέλιο, αν προσέξουμε τί λέει ο 16ος στίχος του δωδέκατου Κεφαλαίου, του κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο, αναφερόμενος στους μαθητές του Χριστού.

«Αυτά όλα που έβλεπαν να γίνονται γύρω από το πρόσωπο του Διδασκάλου Τους, αυτές τις μέρες, δεν τα καταλάβαιναν. Τα κατάλαβαν όμως αργότερα , όταν σταυρώθηκε και όταν δοξάσθηκε με την Ανάσταση και την Ανάληψή Του ο Χριστός. Τότε θυμήθηκαν καλά ότι όλα που γίνονται γύρω από το Πρόσωπο Του Ιησού, είναι γραμμένα στις Αγίες Γραφές και έτσι έπρεπε να γίνουν, για να καταλάβουν και να πιστέψουν και αυτοί και όλος ο λαός, ότι Αυτός είναι η αλήθεια, ο Μεσσίας που περίμεναν.»

Αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια που αφορά και μας ,αγαπητοί αδελφοί. Που αφορά όλους τους ανθρώπους. Αν δεν φωλιάσει μέσα στην καρδιά του ανθρώπου, η πίστη γύρω από την ενανθρώπιση, τα θαύματα, την Σταύρωση, την Ανάσταση, την Ανάληψη και την Δευτέρα Παρουσία του Χριστού, δεν πρόκειται να τον αγγίξει τίποτα από όσα γράφουν τα Ευαγγέλια. Μάλλον θα τον σκανδαλίσουν περισσότερο! Όλοι μας προσέχουμε ότι ο Ιερέας μέσα στην Θεία Λειτουργία, μας υπενθυμίζει όλα τα γεγονότα της ζωής του Κυρίου και μετά παρακαλεί τον Θεό να στείλει το Άγιο Πνεύμα για να καθαγιάσει την προσφορά μας.

Λέει χαρακτηριστικά: «Μεμνημένοι τοίνυν τῆς σωτηρίου ταύτης ἐντολῆς καὶ πάντων τῶν ὑπὲρ ἡμῶν γεγενημένων, τοῦ Σταυροῦ, τοῦ Τάφου, τῆς τριημέρου Ἀναστάσεως, τῆς εἰς οὐρανοὺς Ἀναβάσεως, τῆς ἐκ δεξιῶν καθέδρας, τῆς δευτέρας καὶ ἐνδόξου πάλιν παρουσίας· τὰ σὰ ἐκ τῶν σῶν, σοὶ προσφέρομεν κατὰ πάντα καὶ διὰ πάντα». Γενικά όλο το μυστήριο που λέγεται Εκκλησία, όλα τα μυστήρια που γίνονται μέσα στην Εκκλησία, δεν πρόκειται να αγγίξουν τον άνθρωπο, αν μέσα στην καρδιά του δεν φωλιάσει η πίστη. Είναι ανώφελο να προσπαθούμε να προσεγγίσουμε αυτά που γίνονται μέσα στην Εκκλησία με την λογική μας. Έρχεται η Μεγάλη Εβδομάδα. Η προδοσία του Ιούδα. Η σύλληψη Του Ιησού. Η καταδίκη Του. Ο Σταυρικός Του Θάνατος και στο τέλος της εβδομάδας, η Ανάστασή Του. Ορισμένοι θα σταθούν μόνο στα έθιμα και στις παραδόσεις, που είναι συνδεδεμένα με τις ημέρες αυτές. Εάν σταθούμε σε αυτά δεν θα νιώσουμε τίποτα βαθύτερα. Την Δευτέρα του Πάσχα, θα είμαστε οι ίδιοι, όπως ήμασταν και πριν την Μεγάλη Εβδομάδα. Θα μας αγγίξουν τα γεγονότα της Μεγάλης Εβδομάδας, αν τα προσεγγίσουμε με βαθειά πίστη, ότι πρωταγωνιστής αυτών των ημερών είναι Θεός. Θεός που έγινε άνθρωπος και υπέστη όσα υπέστη, για να οδηγήσει εμάς στον προορισμό μας, κοντά στον Θεό από όπου απομακρυνθήκαμε. Υπέστη όσα υπέστη, για να σβήσει τις αμαρτίες μας, που ορθώνονται ανάμεσα σε μας και τον Θεό! Και υπέστη όσα υπέστη, γιατί μας αγαπάει υπερβολικά -θεϊκά- και ζητάει από μας την πίστη μας και την αγάπη μας, για να απολαύσουμε την αγάπη Του, και σε αυτή, αλλά και στην άλλη, την αιώνια Ζωή.

Γιατί μόνον τότε θα είμαστε, αληθινά όχι επιφανειακά, ευτυχισμένοι. Το να μπει όμως μέσα μας η πίστη και η αγάπη του Χριστού, είναι έργο του Χριστού. Ας του ζητήσουμε, λοιπόν, αυτό το δώρο. Να πιστέψουμε  βαθιά σε Κείνον για να απολαύσουμε τα γεγονότα της Μεγάλης Εβδομάδας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: