Παρασκευή 21 Απριλίου 2023

ΚΗΡΥΓΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΟΥ ΘΩΜΑ 23/04/2023

 

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΘΩΜΑ  (ΙΩΑΝΝΟΥ Κ ΄ 19-71)   23-4-2023

 

Το σημερινό Ευαγγελικό Ανάγνωσμα, αγαπητοί αδελφοί, περιέχει μια πρόταση σημαντική, ίσως την πιο σημαντική πρόταση που περιέχει όλη η Αγία Γραφή. Την είπε ο Χριστός μετά την Ανάστασή Του στους μαθητές, όταν μπήκε κεκλεισμένων των θυρών, στο υπερώον όπου ήταν μαζεμένοι.

Τους έδειξε λοιπόν τα τρυπημένα από τα καρφιά χέρια του και την λογχευμένη πλευρά Του, για να βεβαιωθούν ότι είναι αυτός που σταύρωσαν οι Εβραίοι και οι Ρωμαίοι στον Γολγοθά. Είναι ο αγαπημένος Διδάσκαλός τους. «Ἐχάρησαν οὖν οἱ μαθηταί ἰδόντες τον Κύριον». Τους φύσηξε στο πρόσωπο και τους λέγει: «Πάρτε από μένα Πνεύμα Άγιο. Πνεύμα Θεϊκό. Με αυτή μου την κίνηση σας δίνω και την εξουσία να συγχωρείτε τις αμαρτίες των ανθρώπων. «Λάβετε Πνεῦμα Ἅγιον· ἄν τινων ἀφῆτε τὰς ἁμαρτίας, ἀφίενται αὐτοῖς…»

Μέχρις εκείνη την στιγμή όλοι ξέρανε ότι μόνον ο Θεός έχει εξουσία να συγχωρεί αμαρτίες. Από τώρα όμως, μετά την Ανάσταση, και την διαβεβαίωση αυτή του Χριστού, την εξουσία να συγχωρούν αμαρτίες, την παίρνουν και οι μαθητές. Και γιατί είναι τόσο σημαντικό αυτό το γεγονός; Ξέρουμε πολύ καλά ότι οι αμαρτίες κάθε ανθρώπου, ορθώνονται ανάμεσα στον άνθρωπο και τον Θεό. Προορισμός του ανθρώπου επί της γης είναι να προσεγγίσει τον Θεό. Να ενωθεί με τον Χριστό και δια του ενανθρωπήσαντος Χριστού να φθάσει στον προορισμό του, στην ένωσή του με τον Θεό. Δεν μπορούσε όμως ο άνθρωπος να φθάσει στον προορισμό του γιατί τον εμπόδιζαν οι αμαρτίες του.

Και μην πηγαίνει το μυαλό μας μόνον στις συνηθισμένες αμαρτίες. Τα σαρκικά αμαρτήματα, τις εφάμαρτες σαρκικές επιθυμίες ή τους σαρκικούς λογισμούς. Την καταπάτηση θεμελιωδών εντολών του Ευαγγελίου. Αμαρτίες, κυρίως, είναι οι πνευματικές αμαρτίες. Η απιστία. Η απόρριψη και περιφρόνηση του Θεού. Η βλασφημία κατά του Αγίου Πνεύματος. Το ότι δεν εμπιστευόμαστε την ζωή μας στον Χριστό! Το ότι πολλοί άνθρωποι ζητούν την λύση των προβλημάτων τους, στους μάγους, στις χαρτορίχτρες, στα μέντιουμ και στους καφέδες. Άλλοι πάλι απιστούν στα θέματα της αθανασίας της ψυχής. Της μέλλουσας κρίσεως. Της μετά θάνατον αιώνιας ζωής. Στο ότι θα γίνει η Δευτέρα Παρουσία και θα αποδοθεί η δικαιοσύνη που λείπει από αυτήν την ζωή.

Άλλοι πάλι απιστούν σε αυτά που διδάσκει η Εκκλησία του Χριστού, σχετικά με τον Δημιουργό του σύμπαντος. Ενώ η Εκκλησία διδάσκει τον αληθινό Τριαδικό Θεό, πολλοί πιστεύουν, σε μια ανώτερη δύναμη. Υπάρχει και η μεγαλύτερη αμαρτία, που είναι το ότι τις λανθασμένες δοξασίες τους μερικοί προσπαθούν να τις περάσουν και σε άλλους και μάλιστα στα νέα παιδιά. Αυτά και τόσα άλλα, δεν είναι απλώς αμαρτίες αλλά και πνευματικά εγκλήματα.

Έρχεται όμως η ώρα, με το πέρασμα της ηλικίας και όσο ο άνθρωπος ακούει να κτυπάει η καμπάνα νεκρά, που συνέρχεται.   Αλλάζει γνώμη. Είναι η ώρα της μετάνοιας. Δεν είναι όμως αρκετή η μετάνοια. Χρειάζεται και η άφεση. Εάν μόνο ο άνθρωπος μεταμελείται, μοιάζει με τον Ιούδα. Πρέπει να πάρει και την άφεση- την συγχώρηση.

Αυτήν ακριβώς τη δυνατότητα έδωσε ο Χριστός στους Αποστόλους. «…ἄν τινων ἀφῆτε τὰς ἁμαρτίας, ἀφίενται αὐτοῖς…». Αυτήν την εξουσία που πήραν οι Απόστολοι από τον Χριστό, την έδωσαν στους διαδόχους τους Επισκόπους και οι Επίσκοποι στους εντεταλμένους Ιερείς. Σε αυτούς καταφεύγουμε και εμείς, αγαπητοί αδελφοί, για να παίρνουμε την άφεση των αμαρτιών μας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: