Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023

ΚΥΡΙΑΚΗ 17/12/2023

 

ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΑ’ ΛΟΥΚΑ (Λουκά ΙΔ’ 16-24)    17/12/2023

        Για ένα μεγάλο δείπνο μάς μίλησε σήμερα το Ευαγγέλιο αγαπητοί αδελφοί. Για ένα δείπνο που συμβόλιζε τη Θεία Κοινωνία. Σ' αυτό το δείπνο ήταν πολλοί καλεσμένοι, μα όταν ο υπηρέτης του οικοδεσπότη πήγε να τους ειδοποιήσει ότι όλα ήταν έτοιμα, πολλοί απ’ αυτούς έψαχναν να βρουν μια δικαιολογία για να μην ανταποκριθούν στην πρόσκληση. Ο ένας είπε ότι αγόρασα ένα χωράφι και πρέπει να πάω να το ερευνήσω καλά, «Ἀγρόν ἠγόρασα». Ο άλλος είπε: Αγόρασα 5 ζευγάρια βόδια και θέλω να τα δοκιμάσω στο αλέτρι. «Ζεύγη βοῶν ἠγόρασα πέντε». Και ο τρίτος:  Παντρεύτηκα κι οι οικογενειακές υποχρεώσεις δεν μου επιτρέπουν να έλθω στο τραπέζι. «Γυναῖκα…».

        Είπαμε αγαπητοί αδελφοί ότι το δείπνο του σημερινού Ευαγγελίου συμβολίζει τον εκκλησιασμό και τη Θεία Κοινωνία. Ο οικοδεσπότης είναι ο ίδιος ο Θεός. Παραθέτει για φαγητό, το σώμα και το αίμα του ίδιου του Υιού του, του ενανθρωπήσαντος Χριστού. Υπηρέτης είναι ο κάθε ιερέας, που προσκαλεί τους πιστούς της ενορίας του με το: "Μετά φόβου Θεοῦ, πίστεως καί αγάπης προσέλθετε". Πόσο λυπηρό είναι να διαπιστώσει κανείς ότι όπως τότε, έτσι και τώρα, πολλοί από τους πιστούς ψάχνουν να βρουν δικαιολογίες, για να μην κοινωνήσουν! Να μην εκκλησιασθούν. «Ἀγρόν ἠγόρασα», λένε πολλοί. Δηλαδή, έχω πολλές δουλειές και δεν μου μένει χρόνος για να εκκλησιασθώ και για να ετοιμασθώ να κοινωνήσω. Αναγκάζομαι να δουλεύω και τις Κυριακές για να τελειώσω τις υποχρεώσεις μου. Στέκει όμως αυτή η δικαιολογία; Σε συμφέρει να δουλεύεις συνέχεια χωρίς να ξεκουράζεις το σώμα σου; Ήξεραν οι προπάτορές μας, γνώριζαν, ότι ο άνθρωπος έχει μέσα του μια ψυχή κι ότι αυτή η ψυχή έχει ανάγκη από πνευματική τροφή, όπως έχει το σώμα ανάγκη από υλική τροφή.

        Το πρόβλημα όμως είναι μάλλον βαθύτερο. Πολλοί δεν έρχονται στην Εκκλησία από άγνοια. Δεν γνωρίζουν ή δεν έχουν γευτεί, τα ευεργετικά οφέλη του εκκλησιασμού. Δεν γνωρίζουν ότι από τη Θεία Λειτουργία παίρνουμε δυνάμεις που μας χρειάζονται για το βεβαρυμμένο εβδομαδιαίο πρόγραμμά μας. Δεν έχουν πάρει στα σοβαρά αυτό που λένε οι εκκλησιαζόμενοι, ότι στην Εκκλησία δεν κουράζεσαι, αλλά ξεκουράζεσαι. Ότι κατά ένα ανεξήγητο τρόπο, η συμμετοχή σου στη Θεία Λειτουργία είναι το γέμισμα της μπαταρίας του οργανισμού σου, για την υπόλοιπη ζωή σου. Ο τακτικός εκκλησιασμός και η συχνή συμμετοχή μας στη Θεία Κοινωνία είναι ένα θέμα που πρέπει να το ξανασυζητήσουμε σοβαρά με τον εαυτό μας!

        Μια άλλη ομάδα χριστιανών απορρίπτουν την πρόσκληση του Θεού, γιατί επηρεάζονται από την αρνητική περιρρέουσα κοινωνική ατμόσφαιρα. Το τί λέει ο Κόσμος! Το τί λέει ο πολύς κόσμος το πληροφορείται ο νους μας, το μαθαίνουμε από τις 5 αισθήσεις μας. Κατά τους Άγιους Πατέρες μας, τα 5 ζεύγη βοών της παραβολής, αναφέρονται στις 5 αισθήσεις του σώματός μας. Αν δεν τις ελέγξει ο άνθρωπος θα του μεταφέρουν λάθος μηνύματα από το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει και θα τον προδιαθέσουν αρνητικά ως προς τον εκκλησιασμό και πολύ περισσότερο ως προς τη Θεία Κοινωνία.

        Η τρίτη ομάδα αυτών που δεν εκκλησιάζονται, προβάλλουν σαν δικαιολογία, το ότι παντρεύτηκαν και δεν μπορούν να εκκλησιαστούν. Αυτοί συγχέουν τα πράγματα, γιατί η Εκκλησία, όχι μόνο δεν θεωρεί το γάμο και την οικογένεια σαν εμπόδιο για τον εκκλησιασμό και τη Θεία Κοινωνία, αλλά αντίθετα προτρέπει τους γονείς να μετατρέψουν το σπίτι τους σε Εκκλησία, την "κατ' οίκον Εκκλησία". Είναι λάθος οι αγαπητικές σχέσεις των συζύγων και της οικογένειας να θεωρούνται εμπόδια για τον εκκλησιασμό και τη Θεία Κοινωνία. Μέσα από τον εκκλησιασμό και την κοινή Θεία Κοινωνία των συζύγων και της χριστιανικής οικογένειας, διοχετεύεται η Ευλογία του Θεού σε όλα τα μέλη της οικογένειας.

        Αγαπητοί αδελφοί, αυτές κι όλες τις άλλες δικαιολογίες που προβάλλονται σαν εμπόδια για τον εκκλησιασμό και τη Θεία Κοινωνία, εμείς να τις παραμερίζουμε και να είμαστε τακτικά στην Εκκλησία, γιατί από τον τακτικό εκκλησιασμό μας, μόνο οφέλη θα πάρουμε. Κυρίως, με τον τακτικό εκκλησιασμό μας, βάζουμε σ' όλη τη ζωή μας, την Ευλογία του Θεού. Αμήν! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: