Σάββατο 24 Ιουνίου 2023

ΚΗΡΥΓΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 25/06/2023

 

ΚΥΡΙΑΚΗ Γ΄ΜΑΤΘΑΙΟΥ (ΜΑΤΘ. ΣΤ’ 22-33)        25-06-2023

«Ζητεῖτε πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ».

Με αυτά τα λόγια τελειώνει το σημερινό Ευαγγέλιο, αγαπητοί αδελφοί. Με την προτροπή αυτή, δίνει αμέσως άλλο περιεχόμενο στην προσευχή μας ο Χριστός. Συνηθίζουμε στην επικοινωνία μας με τον Θεό συνέχεια να Του ζητούμε. Του ζητούμε υλικά αγαθά. Του ζητούμε επιτυχίες για αυτήν την ζωή. Του ζητούμε πράγματα για μας, για τα παιδιά μας, για τους γνωστούς μας. Συνήθως ζητάμε από τον Θεό για τους εαυτούς μας και για τους δικούς μας ανθρώπους, επιτυχίες σε αυτή την ζωή, υγεία. Γενικά, θέλουμε να μας χαρίσει ο Θεός αυτά που χρειάζονται για να είμαστε ευτυχισμένοι σε αυτήν την ζωή. Και πολλές φορές ζητάμε πράγματα τα οποία θα τροφοδοτήσουν τον εγωισμό μας. Θέλουμε να είμαστε κάτι παραπάνω από τους άλλους, και αυτό το ζητάμε επίμονα από τον Θεό. Μάλιστα πολλές φορές θέλουμε να κερδίσουμε ένα δικαστήριο εναντίον του αδελφού μας, ενώ ξέρουμε πολύ καλά ότι είναι άδικο. Δηλαδή θέλουμε να ευλογήσει ο Θεός, ακόμη και την αδικία μας. Άλλες φορές του ζητάμε να έχουμε την υγεία μας, για να μπορούμε να συνεχίσουμε την αμαρτωλή ζωή μας. Πολλοί ζητούν από τον Θεό να βάλει η ομάδα τους γκολ, για να τροφοδοτήσουν τον φανατισμό τους. Δηλαδή ταιριάζει απόλυτα και σε μας αυτό που είπε ο Χριστός στους δυο μαθητές Του: «Δεν ξέρετε τι ζητάτε».

Σήμερα ακούσαμε στο Ευαγγέλιο να μας λέει ο Χριστός: Πρώτα να ζητάτε την σωτηρία της ψυχής σας, και όλα τα άλλα αφήστε τα στον Θεό. Όταν ρώτησαν τον Άγιο Πορφύριο «Εσύ γιατί δεν ζητάς από τον Χριστό να σε κάνει καλά;» Απάντησε: «Εγώ συνέχεια παρακαλώ τον Θεό να συγχωρέσει τις αμαρτίες μου για να σωθεί η ψυχή μου. Όλα τα υπόλοιπα είναι δική του δουλειά.» Εάν σε αυτά που ακούσαμε σήμερα, προσθέσουμε και το «Πάτερ ἡμῶν» και ειδικά το «Γενηθήτω τὸ θέλημά σου», θα καταλάβουμε καλύτερα αυτό που είπαμε στην αρχή. Ότι αλλάζει αμέσως το περιεχόμενο της προσευχής μας. Θα παύσουμε να υποδεικνύουμε στον Θεό τι θέλουμε να μας κάνει. Εάν λέμε εμείς στον Θεό τι θέλουμε είναι σαν να του λέμε «Γενηθήτω το θέλημά μου». Εκείνος ξέρει καλύτερα από μας τι είναι το αληθινό συμφέρον μας. Τι χρειαζόμαστε για να σωθεί η ψυχή μας. Όταν συνέχεια επαναλαμβάνουμε το «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με», ακριβώς μέσα στο ελέησόν με, είναι το συγχώρεσέ με, προκειμένου να με οδηγήσεις στην σωτηρία.

Ο Άγιος Παΐσιος απαντώντας σε μοναχή, δίνει και την άλλη διάσταση της προσευχής. Εκείνην της Δοξολογίας και της Ευχαριστίας. Λέει χαρακτηριστικά: « Το ‘Δόξα σοι ο Θεός’ να μην λείπει ποτέ από τα χείλη σας. Εγώ όταν πονάω, το ‘Δόξα σοι ο Θεός’ έχω για χάπι του πόνου. Τίποτε άλλο δεν με πιάνει. Το ‘Δόξα σοι ο Θεός’ είναι ανώτερο από όλα και από το ‘Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησον με’. Έλεγε ο παπά-Τύχων: «Το ‘Κύριε ελέησον’ έχει εκατό δραχμές, το ‘Δόξα σοι ο Θεός’ έχει χίλιες δραχμές.» Είναι δηλαδή πολύ πιο ακριβό. Ήθελε να πει ότι ο άνθρωπος ζητάει το έλεος του Θεού από ανάγκη, ενώ δοξολογεί τον Θεό από φιλότιμο, και αυτό έχει μεγαλύτερη αξία. Συνιστούσε μάλιστα, να λέμε το ‘Δόξα σοι ο Θεός’ όχι μόνο όταν είμαστε καλά, αλλά και όταν περνάμε δοκιμασίες, γιατί και τις δοκιμασίες τις επιτρέπει ο Θεός, για φάρμακα της ψυχής.

Να επανέλθουμε πάλι στο Ευαγγέλιο και να πούμε ότι είναι φρόνιμο και χριστιανικό, να παύσουμε να είμαστε συνέχεια ζήτουλες απέναντι στον Θεό. Να ζητάμε, αλλά τι; Να μας δίνει εκείνα που χρειάζονται για να σωθεί η ψυχή μας. Για να κερδίσουμε την αιώνια ζωή. Και να μην παύσουμε ποτέ να Τον ευχαριστούμε. Να λέμε το ‘Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησον με’, αλλά να μην παραλείπουμε και το ‘Δόξα σοι ο Θεός. Να θυμόμαστε και τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, που άφησε την τελευταία του πνοή, γονατιστός μπροστά στην Αγία Τράπεζα λέγοντας: «Δόξα τῷ Θεῷ πάντων ἕνεκεν».

 Αμήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: