Σάββατο 5 Αυγούστου 2023

ΚΗΡΥΓΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 06/08/2023

 

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ    06/08/2023

        Στο σημερινό Ευαγγελικό ανάγνωσμα αγαπητοί αδελφοί, ο Ευαγγελιστής Ματθαίος, μας περιγράφει μία από τις λίγες φορές που ο Χριστός αποκάλυψε στους μαθητές Του, Πέτρο - Ιάκωβο και Ιωάννη, την θεανθρώπινη μορφή του.

         Στα μάτια των πολλών ανθρώπων φαινόταν μόνο ως άνθρωπος. Εδώ, στο όρος Θαβώρ, δείχνει στους μαθητές Του και στους ανθρώπους της Παλαιάς Διαθήκης Μωυσή και Ηλία, ότι είναι και Θεός. Ήταν τόσο φωτεινή η μορφή Του που δεν άντεξαν οι Απόστολοι και έπεσαν στη γη με το πρόσωπο προς τα κάτω. Μια φωτεινή νεφέλη τους επισκίασε και ακούστηκε μέσα από τη νεφέλη μια φωνή που έλεγε: Αυτός είναι ο υιός μου που τον αγαπώ εξαιρετικά. Να υπακούετε σ' Αυτόν. Ο Χριστός τους πλησίασε, τους άγγιξε στοργικά, έδιωξε από την καρδιά τους τον δικαιολογημένο φόβο τους και τους παρήγγειλε να μην πουν σε κανένα το όραμα που είδαν, πριν την εκ νεκρών Ανάστασή Του.

        Αυτό είναι το γεγονός που γιορτάζουμε σήμερα αγαπητοί αδελφοί. Μεγάλη σημασία έχουν αυτά που είδαν οι μαθητές. Τη θεϊκή δόξα του Χριστού και το ότι αυτούς που θεωρούμε νεκρούς και ανύπαρκτους, στην πραγματικότητα υπάρχουν ζωντανοί, όπως οι προφήτες Μωυσής και Ηλίας, που εμφανίστηκαν κατά τη Μεταμόρφωση. Σημασία μεγάλη όμως έχουν και τα λόγια του Θεού Πατέρα που ακούστηκαν μέσα από τη φωτεινή νεφέλη. «Οὗτος ἐστίν ὁ υἱός μου ὁ ἀγαπητός, ἐν ᾧ εὐδόκησα. Αὐτοῦ ἀκούετε!»

        Οι δύο τελευταίες λέξεις «... Αὐτοῦ ἀκούετε» που ακούστηκαν από τη νεφέλη, μας προτρέπουν στο να φροντίσουμε να μάθουμε τι ακριβώς είπε ο Χριστός - ο Υιός του Θεού και στην συνέχεια να προσπαθήσουμε αυτά που είπε ο Χριστός, να τα κάνουμε πράξη. Όχι απλώς να ακούσουμε την διδασκαλία του Χριστού, αλλά να υπακούσουμε στον Χριστό. Υπακούω σημαίνει εφαρμόζω στη ζωή μου αυτά που ακούω. Ο Χριστός επί 3 χρόνια που ήταν στη γη δίδασκε συνεχώς και κυρίως έπραττε. Αυτά που είδαν και άκουσαν οι μαθητές, όσο ήταν κοντά στον Χριστό, τα κατέγραψαν στο Ευαγγέλιο. Το Ευαγγέλιο με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, φθάνει στα πέρατα της οικουμένης, στα αυτιά όλων των ανθρώπων. Άρα, η προτροπή του Θεού Πατέρα «Αὐτοῦ ἀκούετε», δεν απευθύνεται μόνο στους τρεις μαθητές, αλλά δι' αυτών σ' όλους τους ανθρώπους. Όλοι οι άνθρωποι καλούνται να εφαρμόσουν στη ζωή τους το περιεχόμενο του Ευαγγελίου. Γεννάται όμως αδελφοί μου το ερώτημα: Αν όλοι οι άνθρωποι ακούσουν και εφαρμόσουν στη ζωή τους το Ευαγγέλιο, θα είναι πιο ευτυχισμένοι από ότι εάν το απορρίψουν; Η παραγγελία που ακούστηκε σήμερα στο Θαβώρειο όρος, «Αὐτοῦ ἀκούετε», δόθηκε από το Θεό για να γίνουν οι άνθρωποι ευτυχέστεροι, καλύτεροι ή χειρότεροι;

         Δύσκολη η ερώτηση! Πρέπει να μελετήσεις καλά το Ευαγγέλιο. Να μάθεις όλη τη διδασκαλία του Χριστού, για να απαντήσεις σωστά! Πάντως αυτοί που μελέτησαν, αυτοί που εφάρμοσαν το Ευαγγέλιο στη ζωή τους, δηλαδή οι Άγιοι, μας πληροφορούν ότι αν όλοι οι άνθρωποι εφάρμοζαν στη ζωή τους τη διδασκαλία του Χριστού, η κοινωνία θα ήταν διαφορετική. Θα επικρατούσε η αγάπη, η συγχώρηση, η ειρήνη, η ανεκτικότητα και όλες οι άλλες χριστιανικές αρετές, μεταξύ των ανθρώπων. Όμως ο Χριστός δεν επιβάλλει. Δεν υποχρεώνει κανέναν να εφαρμόσει στη ζωή του το Ευαγγέλιο. Αφήνει ελεύθερο τον καθένα μας, εάν θέλει "όστις θέλει" είπε να τον ακολουθήσει ή να τον απορρίψει. Και όποιος επιλέξει να Τον απορρίψει, Εκείνος δεν τον απορρίπτει, συνεχίζει να τον αγαπάει και τον περιμένει με αγάπη να τον αγκαλιάσει ξανά, όπως αγκάλιασε και κατεφίλησε τον άσωτο, όταν επέστρεψε.

        Πάντως η προτροπή του Θεού Πατέρα απευθύνεται προς όλους τους ανθρώπους, άρα και προς εμάς.

«Οὗτος ἐστίν ὁ υἱός μου ὁ ἀγαπητός, ἐν ᾧ εὐδόκησα. Αὐτοῦ ἀκούετε!»

Δεν υπάρχουν σχόλια: