Παρασκευή 11 Αυγούστου 2023

ΚΗΡΥΓΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 13/08/2023

ΚΥΡΙΑΚΗ Ι’ ΜΑΤΘΑΙΟΥ (ΜΑΤΘ. ΙΖ’ 14-23)   13/08/2023

        Το σημερινό Ευαγγελικό ανάγνωσμα αγαπητοί αδελφοί, μας δείχνει πώς παρακαλούσε το Χριστό ένας πατέρας που είχε το παιδί του άρρωστο. Σεληνιαζόταν και κινδύνευε ανά πάσα στιγμή να πέσει στο νερό να πνιγεί ή στη φωτιά να καεί.

        Προηγουμένως ο πατέρας αυτός πλησίασε τους μαθητές του Χριστού και ζητούσε απ' αυτούς να το θεραπεύσουν, γιατί ο Χριστός είχε ανέβει στο όρος όπου έγινε η Μεταμόρφωση. Οι μαθητές όμως δεν μπόρεσαν να τον βοηθήσουν. Μόλις είδε λοιπόν το Χριστό να κατεβαίνει από το όρος Θαβώρ, έτρεξε κοντά Του και Τον παρακαλούσε με τα λόγια: «Κύριε, ἐλέησόν μου τὸν υἱόν, ὅτι σεληνιάζεται καὶ κακῶς πάσχει». Mεγάλη σημασία όμως έχει να προσέξουμε πώς τον παρακαλούσε. Σημειώνει ο Ευαγγελιστής: «Ἂνθρωπός τις προσῆλθε τῷ Ἰησοῦ, γονυπετῶν αὐτὸν καὶ λέγων».

Διαβάζουμε από την ερμηνεία: Τον πλησίασε κάποιος άνθρωπος που γονάτισε μπροστά του και έλεγε. Παρακαλούσε το Χριστό γονατιστός. Πόσο μας διδάσκει αυτός ο πονεμένος πατέρας, αγαπητοί αδελφοί! Και εμείς πολλές φορές στη ζωή μας, παίρνουμε μαζί μας το πρόβλημά μας και προστρέχουμε στο Χριστό, ζητώντας τη βοήθειά Του. Πλησιάζουμε τον Χριστό, στο σπίτι μας, στο ναό, στο εξωκλήσι. Όταν κυρίως είμαστε μόνοι. Όταν είμαστε μόνοι έρχεται επίμονα και έντονα το πρόβλημά μας στο μυαλό και μας υποχρεώνει να ανοίξουμε την καρδιά μας στον Χριστό. Θέλουμε να μιλήσουμε καρδιακά με Εκείνον, γιατί νιώθουμε ότι είναι ο μόνος που θα μας καταλάβει. Είναι ο μόνος που θα μας δείξει κατανόηση. Είναι ο μόνος που θέλει και μπορεί να μας βοηθήσει. Αλήθεια ποιός άλλος εκτός από τον Χριστό μπορεί να μπει στην καρδιά μας! Όλοι οι άνθρωποι όσο και συγγενείς και γνωστοί να είναι, έχουν τα δικά τους προβλήματα. Μόλις αρχίσεις να ξεδιπλώνεις τον πόνο σου, σου ανοίγουν τη δική τους καρδιά. Σου δείχνουν τη δική τους πληγή. Το δικό τους τον πόνο και σου ζητούν να τους συμπαρασταθείς. Εσύ πλησιάζεις τον άνθρωπο σου για να τους πεις τον πόνο σου να ξεκουραστείς, και στο τέλος φεύγεις περισσότερο φορτωμένος, σηκώνοντας όχι μόνο το δικό σου πρόβλημα, αλλά και το πρόβλημα του άλλου. Μόνο στο Χριστό μπορείς να μιλήσεις και να ξεκουραστείς. Μπορείς να συνομιλήσεις με τον Χριστό, όταν είσαι ξαπλωμένος. Μπορείς να μιλήσεις στον Χριστό, όταν είσαι όρθιος, όταν περπατάς, όταν ταξιδεύεις.

Σήμερα όμως, ο πατέρας του σεληνιαζόμενου παιδιού, μας δίδαξε να προσεγγίζουμε τον Χριστό γονατιστοί «προσῆλθε τῷ Ἰησοῦ, γονυπετῶν» και μας πληροφόρησε ότι η αίτηση που έκανε γονατιστός, εισακούστηκε από τον Χριστό που «ἐπετίμησεν αὐτῷ ὁ Ἰησοῦς, καὶ ἐξῆλθεν ἀπ᾿ αὐτοῦ τὸ δαιμόνιον καὶ ἐθεραπεύθη ὁ παῖς ἀπὸ τῆς ὥρας ἐκείνης». Όταν ο άνθρωπος, αγαπητοί αδελφοί, γονατίσει μπροστά στο Χριστό και κάνει την προσευχή του, νιώθει τη Θεία Χάρη να τον επισκιάζει. Όταν ο χριστιανός γονατίζει, ταπεινώνεται. Και όταν ταπεινώνεται, του δίνεται από το Θεό απλόχερα η Θεία Χάρη, γιατί γράφει η Αγία Γραφή ότι «ταπεινοῖς δίδωσι χάριν». Όχι, μπροστά σε άλλους ανθρώπους. Μόνο ο Χριστός να βλέπει την ταπείνωσή μας. Εάν γονατίζουμε επιδεικτικά μπροστά σε άλλους, ελλοχεύει ο κίνδυνος να το κάνουμε για το θεαθήναι. Όταν γονατίζουμε σε ώρες που όλοι είναι όρθιοι, ενδεχομένως να έχουμε μέσα μας μεγάλο εγωισμό και τάση για επίδειξη της δήθεν θρησκευτικότητάς μας. Αυτά όμως διώχνουν την χάρη του Θεού, αφού εκείνος διαβεβαίωσε ότι «Ὑπερηφάνοις ἀντιτάσσεται».

Το γονάτισμά μας εμπεριέχει μεγάλη πίστη. Πίστη, εμπιστοσύνη και αγάπη στο Χριστό. Δεν γονατίζεις αν δεν πιστεύεις. Να θυμηθούμε ότι ο Ευαγγελιστής Μάρκος, στο ίδιο θαύμα μάς λέει ότι ο Χριστός ζήτησε την πίστη αυτού του πατέρα και εκείνος αναφώνησε «Πιστεύω, Κύριε, βοήθει μου τῇ ἀπιστίᾳ». Από τα βάθη των αιώνων μας διδάσκει εκείνος ο πατέρας: Όταν έχετε οποιαδήποτε πρόβλημα, πλησιάστε γονατιστοί στο Χριστό και πέστε του το πρόβλημά σας. Είναι ο μόνος που θα σας καταλάβει και θα σας απαντήσει. Θα σας το λύσει με τον τρόπο που μόνο εκείνος γνωρίζει!

Αμήν! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: