Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024

ΚΥΡΙΑΚΗ 14/01/2024

 

ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΑ ΦΩΤΑ (ΜΑΤΘ. Δ΄12-17) 14-01-2024

Στο σημερινό Ευαγγέλιο αγαπητοί αδελφοί, ο Ευαγγελιστής Ματθαίος μας λέει, ότι όταν συνελήφθη ο Ιωάννης ο Πρόδρομος από τον Ηρώδη, άρχισε ο Χριστός την δημόσια δράση του, το θεϊκό  κήρυγμά του. Σαν ορμητήριό Του είχε την παραθαλάσσια πόλη Καπερναούμ. Στο μικρό μας αυτό κήρυγμα θα αναφερθούμε στην πρώτη λέξη με την οποία άρχισε να ομιλεί ο Κύριος. Και η πρώτη λέξη που είπε στο θεϊκό Του κήρυγμα ήταν η λέξη «Μετανοείτε». Δεν ζήτησε από τους ακροατές Του να γίνουν καλοί άνθρωποι .Δεν έγινε ο θεός άνθρωπος  για να φτιάξει  ένα μεγάλο καλοκομείο. Ο Χριστός   έγινε άνθρωπος για να σώσει τον άνθρωπο. Να τον επαναφέρει εκεί από όπου ξέπεσε διαπράττοντας την αμαρτία. Για να σωθεί όμως ο άνθρωπος, πρέπει να μετανοήσει για τις αμαρτίες του. Οι αμαρτίες του τον απομάκρυναν από τον Θεό. Για φύγουν λοιπόν οι αμαρτίες, και να τις συγχωρέσει ο Θεός, είναι απαραίτητο ο άνθρωπος, να αναγνωρίσει τις αμαρτίες του και να ζητήσει από τον Θεό  να του τις συγχωρέσει.

Τί εννοούσε λοιπόν ο Χριστός όταν άρχιζε το κήρυγμα του, με την λέξη «Μετανοείτε»; Τι νόημα έχει στην  διδασκαλία της Εκκλησίας η λέξη «Μετάνοια»; Μετανοώ σημαίνει αλλάζω γνώμη. Μέχρι τώρα, για οποιοδήποτε θέμα είχα αυτή τη γνώμη. Όμως αναγνωρίζω ότι αυτή η γνώμη ήταν λάθος και τώρα κάνω άλλη σκέψη  και από την σκέψη πηγαίνω στην πράξη. Μέχρι τώρα ζούσα με έναν τρόπο που δεν συμφωνούσε  με το θέλημα του Θεού. Από τώρα και στο εξής θα σκέπτομαι, θα ομιλώ, θα ζω όπως θέλει ο Θεός. Όπως λέει το Ευαγγέλιο του Θεού. Αυτό θα πει μετανοώ.

Όμως σε αυτή μου την χριστιανική πορεία, έρχονται πολλά εμπόδια. Πρώτα – πρώτα ο κακός μου εαυτός. Το μεγαλύτερο εμπόδιο για την μετάνοια μου και για την πνευματική μου πορεία, είναι ο ίδιος μου ο κακός εαυτός. Μέσα μου κουβαλώ πολλές αντίθετες δυνάμεις. Εφάμαρτες επιθυμίες, που δεν τις πρόσεξα και τις άφησα να κάνουν βαθιές ρίζες. Πόσο δύσκολο είναι να νικήσει κανείς τον ίδιο του τον κακό εαυτό!! Έπειτα έρχεται και ο εχθρός  όλων  των ανθρώπων, που είναι  ο διάβολος. Αυτός που είναι μισόκαλος, που μισεί το καλό, έρχεται και με τους εφάμαρτους λογισμούς, ποτίζει και τροφοδοτεί τις κακές μου επιθυμίες. Με αποτέλεσμα αυτές αντί να μαραίνονται αντίθετα θεριεύουν και καταπνίγουν ότι καλό προσπαθώ να επιτύχω. Κάνω ένα βήμα προς τον Χριστό και ο διάβολος, αν του δώσω το δικαίωμα, με πηγαίνει δυο βήματα προς το μέρος του.

Το τρίτο εμπόδιο για την αληθινή μετάνοια είναι ο κόσμος. Ο πολύς κόσμος σήμερα ζει μακριά από τον Χριστό. Το καλό το λέει κακό και το άσπρο μαύρο. Το κοινωνικό περιβάλλον πολύ με εμποδίζει  να μετανοήσω και να ζήσω όπως θέλει ο Χριστός. Υπολογίζω πολύ στο τι θα πει ο κόσμος, γι’ αυτό δεν κάνω το σωτήριο βήμα προς τον Χριστό.

Και  όμως ο Χριστός έγινε άνθρωπος για αυτό. Να με βοηθήσει να ξεπεράσω και τα τρία εμπόδια. Ο Χριστός το θέλει και το μπορεί αυτό, αρκεί να του το ζητήσουμε. Αμέσως ,εν ριπή οφθαλμού, η Χάρη του Θεού θα εκμηδενίσει τα εμπόδια που αναφέραμε. Αρκεί εμείς να θέλουμε να μετανοήσουμε. Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει Εκείνος. Μετανοείτε , λοιπόν «ἤγγικεν γάρ ἡ Βασιλεία τῶν Οὐρανῶν».

Αμήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: