Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024

ΚΥΡΙΑΚΗ 28/01/2024

 

ΚΥΡΙΑΚΗ IE’ ΛΟΥΚΑ (Λουκ. ΙΘ’ 1-10)     28-01-2024

Ακούγοντας το σημερινό Ευαγγέλιο αγαπητοί αδελφοί, μας κάνει εντύπωση η ταπείνωση που έδειξε ο Ζακχαίος. Είχε περίοπτη θέση στην πόλη της Ιεριχούς. Ήταν αρχιτελώνης. Πλούσιος και δακτυλοδεικτούμενος. Παρόλα αυτά, μόλις άκουσε ότι ο Χριστός πρόκειται να περάσει από τα μέρη τους, κάτι σκίρτησε μέσα του. Ήλθαν στο μυαλό του όλες οι αδικίες που είχε κάνει στους συμπατριώτες του. Η συνείδησή του τον ενοχλούσε συνέχεια. Τώρα που έρχεται ο Χριστός στην πόλη τους, είναι ο καταλληλότερος χρόνος. Να ξεφορτωθεί τις τύψεις του. Ξεχνάει ποιος είναι. Ξεχνάει ποιάν ιδέα είχαν οι συμπολίτες του για αυτόν και επειδή ήταν κοντός στο ανάστημα, ανεβαίνει σε ένα δέντρο για να μπορεί να δει τον Χριστό που είναι περικυκλωμένος από κόσμο. Να το πρώτο στοιχείο της ταπείνωσής του. Δεν υπολογίζει τι θα πει ο κόσμος. Εκείνος ακούει μόνο την φωνή της συνειδήσεώς του που τον ενοχλεί.

Παραδόξως, ο Χριστός τον φωνάζει με το όνομά του και του ζητάει να Τον φιλοξενήσει στο σπίτι του. Εκεί στη διάρκεια της φιλοξενίας, φαίνεται και το υπόλοιπο κομμάτι της ταπείνωσης του Ζακχαίου. Όχι μόνο αναγνωρίζει τα λάθη του. Όχι μόνο τα ομολογεί, ταπεινώνοντας ακόμη περισσότερο τον εαυτό του, αλλά είναι πρόθυμος και δηλώνει ότι θα τα διορθώσει όλα επιστρέφοντας στους αδικημένους ανθρώπους, αυτά που τους πήρε παράνομα.

Το αποτέλεσμα: Άκουσε από τον Χριστό το «Σήμερον σωτηρία τῷ οἴκω τούτω ἐγένετο». Σώθηκε όλη η οικογένειά του και μπήκε στο σπίτι του η ευλογία του Θεού. Μεγάλη η αρετή της ταπείνωσης, αγαπητοί αδελφοί. Συνήθως οι άνθρωποι είναι εγωιστές και υπερήφανοι. Προ πάντων στην εποχή μας, ο εγωισμός θεωρείται κατόρθωμα, ενώ η ταπείνωση, μειονέκτημα. Ήδη από την παιδική του ηλικία ο άνθρωπος, μαθαίνει στο να τροφοδοτεί τον εαυτό του με τον εγωισμό. Αν δείξουμε λίγη προσοχή σε αυτά που προβάλλονται στα μέσα ενημέρωσης, θα διαπιστώσουμε ότι προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα στους ακροατές τους ότι φυσιολογικός και προοδευμένος άνθρωπος είναι ο εγωιστής. Είναι ανύπαρκτη η έννοια και η λέξη ταπείνωση. Στα σχολεία το ίδιο, θεωρείται η υπερηφάνεια και ο εγωισμός το κυριότερο στοιχείο του επιτυχημένου παιδιού. Φιλοσοφήστε λίγο τις σχέσεις μεταξύ των πολιτικών και των λεγομένων πνευματικών ανθρώπων. Επιτυχημένος είναι εκείνος που διαλαλεί τα κατορθώματά του. Πολλοί από τους πολέμους γίνονται, για ικανοποιηθεί ο εγωισμός κάποιων λεγομένων ηγετών. Συναγωνίζονται στο ποιος θα εξευτελίσει περισσότερο τον άλλον. Αλλά και μεταξύ των απλών και αφανών ανθρώπων, βασιλεύει ο εγωισμός και η υπερηφάνεια. Η πιο συνηθισμένη αιτία που οδηγεί τα ανδρόγυνα και τις οικογένειες σε διάλυση, είναι το πείσμα και ο εγωισμός. Γιατί να γίνει το δικό σου και όχι το δικό μου. Θα είχαν αποφευχθεί πολλά διαζύγια και πολλά δικαστήρια, αν μπορούσαν οι άνθρωποι να αρθρώσουν την λέξη ‘συγγνώμη’.

Η περίπτωση του Ζακχαίου μάς επιβεβαιώνει αυτό που λέει η Αγία Γραφή. Ότι στέλνεται πλούσια η Χάρις του Θεού, στους ταπεινούς και φεύγει μακριά από τους υπερήφανους και εγωιστές. Όταν μέσα στην καρδιά του Ζακχαίου φώλιασε η επιθυμία να γνωρίσει τον Χριστό και όταν ο Χριστός μπήκε στο σπίτι του, αμέσως διόρθωσε τα λάθη του και βασίλεψε γύρω του η Ευλογία του Θεού. Εάν και εμείς επιτρέψουμε στον Χριστό να φωτίσει το βάθος της καρδιάς μας, τότε θα δούμε τα λάθη μας, τις αδυναμίες μας, τις αμαρτίες μας και θα ταπεινωθούμε. Όταν θα ταπεινωθούμε θα προσελκύσουμε την Ευλογία του Θεού στην ζωή μας. Ο εγωιστής και υπερήφανος είναι πάντα ταραγμένος, γιατί φοβάται να μην γκρεμιστεί από το ύψος που μόνος του έχει ανεβάσει τον εαυτό του. Ο ταπεινός είναι ήρεμος και γαλήνιος γιατί έχει κατέβει μόνος του, αφού δεν έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του. Να ευχαριστήσουμε τον Ζακχαίο που μας έδωσε το φωτεινό παράδειγμα της ταπείνωσης!!

Αμήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: