Σάββατο 6 Μαΐου 2023

ΚΗΡΥΓΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 07/05/2023

 

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΥΤΟΥ (Ιωάννου Ε’ 1-15)  07/05/2023

 

        Στις λεπτομέρειες των ευαγγελικών περικοπών αγαπητοί αδελφοί, βρίσκονται τα μεγάλα διδάγματα. Έτσι και στο σημερινό Ευαγγέλιο του παραλύτου, βρίσκεται μία λεπτομέρεια από την οποία θα διδαχθούμε.

        Όπως ακούσαμε προ ολίγου, ο Χριστός μας θεράπευσε των επί 38 χρόνια κατάκοιτο. Αλλά η ημέρα ήταν Σάββατο. Οι Ιουδαίοι λοιπόν έκαναν σφοδρή επίθεση στον θεραπευθέντα παραλυτικό, επειδή σήκωνε το κρεβάτι του ενώ ήταν ημέρα Σαββάτου. Δεν γνώριζε και ο ίδιος, ποιος τον έκανε καλά. Μετά από μέρες ο Χριστός φανερώθηκε σ’ αυτόν και αυτός μάλλον άθελά του, έκανε κακό στον Χριστό, πληροφορώντας τους Ιουδαίους ότι ο Χριστός ήταν εκείνος που του είπε να σηκώσει το κρεβάτι του. Σημειώνει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης ότι από τότε έψαχναν οι Ιουδαίοι ευκαιρία για να συλλάβουν και να θανατώσουν τον Ιησού. Εδώ βρίσκεται η λεπτομέρεια για την οποία μιλήσαμε στην αρχή. Ο Χριστός δεν ήξερε ότι αυτός ο άνθρωπος τον οποίο ευεργέτησε, θα γινόταν αφορμή να τον εκδικηθούν οι Ιουδαίοι; Ο Χριστός δεν ήξερε ότι ο παραλυτικός θα τον πρόδιδε, τρόπον τινά, στους Ιουδαίους; Παρ' όλα αυτά τον ευεργέτησε. Δεν του στέρησε την θαυματουργική του - θεϊκή ενέργεια. Ο Χριστός δηλαδή, ευεργετεί όχι μόνο αυτούς που Τον πιστεύουν και Τον αγαπούν, αλλά και αυτούς που δεν Του κάνουν καλό. Προσέχοντας αυτή τη λεπτομέρεια, έρχεται στο μυαλό μας αυτό που σε άλλη περίπτωση δίδαξε ο Χριστός. Ότι ανατέλλει τον ήλιο και στέλνει τη βροχή, αδιακρίτως σε όλους τους ανθρώπους: «ὅτι τὸν ἥλιον αὐτοῦ ἀνατέλλει ἐπὶ πονηροὺς καὶ ἀγαθοὺς καὶ βρέχει ἐπὶ δικαίους καὶ ἀδίκους.» (Ματθ.Ε’45).

        Ναι, αγαπητοί αδελφοί, ο Θεός δεν μας συνορίζεται. Μας αγαπάει και μας ευεργετεί, έστω κι αν εμείς δεν Του συμπεριφερόμαστε όπως πρέπει. Έστω κι αν Τον προσβάλλουμε με τις αμαρτίες μας και με τις απροσεξίες μας, Εκείνος δεν παύει να μας αγαπάει και να μας ευεργετεί! Όπως έγινε και με τον άσωτο υιό. 'Oσο κι αν Τον πρόσβαλε με την κακή του συμπεριφορά, Εκείνος τον περίμενε να επιστρέψει, για να τον σφίξει στην αγκαλιά του και να τον καταφιλήσει. Πόσες φορές και εμείς δεν συμπεριφερθήκαμε άπρεπα απέναντι στο Θεό; Πόσες φορές δεν φιλοξενήσαμε στο μυαλό μας λογισμούς απιστίας και αμφιβολίας; Πόσες φορές δεν κάναμε στη ζωή μας το θέλημά μας, αδιαφορώντας για το ποιο είναι το θέλημα του Θεού; Πόσες φορές δεν αφήσαμε τα μέλη του σώματός μας να κάνουν πράξεις που δεν συμφωνούσαν με τις εντολές Εκείνου; Εκείνος όμως δεν παύει να ανατέλλει τον ήλιο και να βρέχει για όλους μας!

        Πολλοί Τον βρίζουν και Τον βλασφημούν την μια μέρα και την άλλη γονατιστοί τον παρακαλούν για την υγεία τους και για την υγεία των παιδιών τους. Μήπως ο Χριστός τους κράτησε κακία και δεν τους δέχθηκε; Πολλοί από τους Αγίους ήταν κλέφτες, ληστές, φονιάδες, βλάσφημοι. Όταν γύρισαν στο Χριστό, μήπως τους έδιωξε; Η Μαρία η Αιγυπτία έδωσε όλη τη ζωή της στην αμαρτία και στο διάβολο, μήπως την αποπήρε όταν έτρεξε και αγκάλιασε τον Τίμιο Σταυρό του στα Ιεροσόλυμα; Μήπως δεν δέχθηκε την μετάνοια του Πέτρου, του ληστού, του διώχτη Παύλου; Πόσο μεγάλος είναι ο Θεός μας! Πόσο αμέτρητη είναι η αγάπη Του! Τον προσβάλλουμε. Τον βλασφημούμε. Τον αρνούμαστε! Και Εκείνος δεν μας κρατάει κακία. Σκορπάει απλόχερα την αγάπη Του. Ενώ ξέρει ποιοι είμαστε, δεν παύει να μας αγαπάει.

        Ενώ ήξερε ως Θεός, ότι ο παραλυτικός θα τον πρόδιδε στους Εβραίους, Εκείνος του έδειξε όλη την αγάπη Του και του είπε: «Ἔγειρε καὶ ἆρον σου τὸν κράββατόν καὶ περιπάτει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: