Σάββατο 13 Μαΐου 2023

ΚΗΡΥΓΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 14/05/2023

 

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΣΑΜΑΡΕΙΤΙΔΟΣ  (Ιωάννου Δ’ 5-42)  14/05/2023

        Από τον τελευταίο στίχο του σημερινού Ευαγγελίου θα διδαχθούμε αγαπητοί αδελφοί. Από τα λόγια που είπαν οι συμπατριώτες της Αγίας Φωτεινής, όταν μόνοι τους ,αυτοπροσώπως, γνώρισαν τον Χριστό και αναγνώρισαν στο πρόσωπό του τον αναμενόμενο Μεσσία.

        Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης μάς περιέγραψε την συνάντηση του Ιησού στο πηγάδι του Ιακώβ, με μία κάτοικο της πόλεως Συχάρ, τη γνωστή σε όλους μας Σαμαρείτιδα. Αυτή πίστεψε ότι αυτός ήταν ο Σωτήρας του κόσμου, από το ότι της αποκάλυψε το αμαρτωλό παρελθόν της, αλλά και από το ότι της δήλωσε καθαρά, ότι ο ίδιος είναι ο αναμενόμενος Μεσσίας. «Λέγει αὐτῇ ὁ Ἰησοῦς· ἐγώ εἰμι ὁ λαλῶν σοι». Αμέσως η γυναίκα έτρεξε στο χωριό της και προσκαλούσε τους συμπατριώτες της, να έλθουν στο πηγάδι του Ιακώβ, για να γνωρίσουν τον Ιησού και να δουν και οι ίδιοι μη τυχόν αυτός είναι ο Μεσσίας. Ήλθαν λοιπόν οι κάτοικοι της πόλεως Συχάρ εκεί που ήταν ο Χριστός και σαγηνεύτηκαν τόσο πολύ από το πρόσωπό Του, ώστε τον παρακάλεσαν να μη φύγει, αλλά να έλθει να επισκεφθεί την πόλη τους. Ο Χριστός δεν τους χάλασε το χατίρι, αλλά όπως συμβαίνει πάντα, με προθυμία ανταποκρίθηκε στο αίτημά τους. Έμεινε μαζί τους δύο ημέρες. Όλοι κρέμονταν από τα χείλη Του. Τα λόγια του έφθαναν μέχρι το βάθος της διψασμένης καρδιάς τους. Μετά από δύο μέρες που έφυγε από την Συχάρ ο Ιησούς, οι κάτοικοι της πόλεως έλεγαν στην γνωστή μας Σαμαρείτιδα, Αγία Φωτεινή: Τώρα πιστεύουμε ότι ο Ιησούς είναι ο Μεσσίας. Όχι επειδή μας το είπες, αλλά επειδή εμείς οι ίδιοι τον έχουμε γνωρίσει και τον ομολογούμε ως Θεό.

        Είπαμε αδελφοί μου ότι θα σταθούμε λίγο και θα διδαχθούμε από αυτά τα τελευταία λόγια του σημερινού Ευαγγελίου. Για να πιστέψει κανείς στον Χριστό αληθινά, χρειάζεται να έχει προσωπική πείρα της γνωριμίας του με Αυτόν. Ο σύγχρονος άγιος της Εκκλησίας μας, ο Άγιος Πορφύριος μάς λέει ότι δεν είναι αρκετό να γνωρίσεις τον Χριστό. Για να έχεις πλήρη γνωριμία μαζί Του, πρέπει να Τον αγαπήσεις.

       

Ο Απόστολος Παύλος ομολογεί ότι μετά την θαυματουργική γνωριμία του με τον αναστημένο Χριστό, δεν μπορούσε να ξεχωρίσει αν η ζωή του ολόκληρη ήταν ανεξάρτητη από τον Χριστό. Έλεγε χαρακτηριστικά πως αισθάνομαι ότι εγώ ζω μέσα στο Χριστό και ο Χριστός ζει μέσα μου. «Ζῶ δέ οὐκέτι ἐγώ, ζῇ δέ ἐν ἐμοί Χριστός». Είναι λίγο το να πιστεύεις στη θεότητα του Χριστού! Η πίστη μόνη στο Χριστό, Tον κρατάει σε απόσταση από σένα. Ενδεχομένως και να νομίζεις ότι είναι πολύ μακριά σου. Ίσως και απρόσιτος. Ενώ όταν Τον αγαπάς, Τον θρονιάζεις μέσα στην καρδιά σου. Ο Άγιος που προαναφέραμε, συμβουλεύει: "Ένας να είναι ο στόχος μας, η αγάπη στον Χριστό".

        Βέβαια, οι κάτοικοι της Συχάρ, ίσως εκείνο τον καιρό να μην έφθασαν στο σημείο αυτό, να αγαπήσουν σε τέτοιο βαθμό τον Χριστό. Θα Τον αγάπησαν όμως μετά την Ανάσταση, όπως έγινε και με την Σαμαρείτιδα, την Αγία Φωτεινή, η οποία μετά την Ανάστασή Του, έφθασε με όλη την οικογένειά της μέχρι τη Ρώμη και έγινε ισαπόστολος και μαρτύρησε για την αγάπη του Χριστού. Ενδεχομένως να μην μπορούμε εύκολα να ξεχωρίσουμε μέσα μας, αν πιστεύουμε ή αν αγαπάμε τον Χριστό ή αν τον πιστεύουμε και τον αγαπάμε! Γι' αυτό οι άγιοι μας λένε ότι και η πίστη στον Χριστό και η πλήρη αγάπη στον Χριστό, είναι δώρα που τα δίνει ο ίδιος ο Χριστός, σ' αυτούς που έχουν την καλή προαίρεση να Τον πιστέψουν και να Τον αγαπήσουν. Να Τον παρακαλούμε λοιπόν να έλθει μέσα στην καρδιά μας, όπως Τον παρακάλεσαν εκείνοι οι κάτοικοι της Συχάρ και δεν τους χάλασε το χατίρι.

        Μόνο όταν μπει ο Χριστός στην καρδιά μας, θα φύγει η λύπη, η απελπισία και όλα τα πάθη. Όπου είναι ο Χριστός εκεί είναι και η ελπίδα και η χαρά! Όταν μπει μέσα μας η αγάπη του Χριστού, όλες οι άλλες αγάπες υποχωρούν. Η αγάπη στον Χριστό δεν χορταίνεται, δεν έχει κορεσμό, λέει ο Άγιος της Ομόνοιας.

        Όταν γνωρίσουμε τον Χριστό, όταν πιστέψουμε στον Χριστό, όταν αγαπήσουμε τον Χριστό, θα λέμε μαζί με τους Σαμαρείτες: «Οὗτος ἐστίν ἀληθῶς ὁ σωτήρ τοῦ κόσμου».

Αμήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: