Παρασκευή 26 Μαΐου 2023

ΚΗΡΥΓΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 28/05/2023

 

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ Α’ ΟΙΚ. ΣΥΝΟΔΟΥ (Ιωάν. ΙΖ’ 1-13)  28/05/2023

 

        Το σημερινό Ευαγγέλιο μάς λέει αγαπητοί αδελφοί, ποια είναι η αληθινή ζωή. Ποιο είναι το βασικό γνώρισμά της. Πότε ζει ο άνθρωπος την αληθινή ζωή, που τέρμα της δεν είναι ο τάφος, αλλά επεκτείνεται και πέρα απ' αυτόν.

        Ο άνθρωπος που μόνος από τα δημιουργήματα έχει συνείδηση της υπάρξεώς του, είναι όντως άνθρωπος, όταν γνωρίσει τον δημιουργό του σύμπαντος και Εκείνον που έγινε άνθρωπος για να επαναφέρει τον άνθρωπο στην αληθινή τροχιά της ζωής, από την οποία είχε ξεφύγει πέφτοντας στην αμαρτία. Δηλαδή, ο άνθρωπος είναι αληθινά άνθρωπος, όταν γνωρίσει τον Θεό και τον Ιησού Χριστόν. «Αὕτη δέ ἐστιν ἡ αἰώνιος ζωή, ἵνα γινώσκωσί σε τὸν μόνον ἀληθινὸν Θεὸν καὶ ὃν απέστειλας ᾿Ιησοῦν Χριστόν».

        Κυριακή των Πατέρων ονομάστηκε η σημερινή Κυριακή αγαπητοί αδελφοί, γιατί γιορτάζουμε τους πατέρες που μας δίδαξαν ανά τους αιώνας, ότι δεν ζει ο άνθρωπος αληθινή ζωή, εάν δεν γνωρίσει τον Θεόν που δημιούργησε τα πάντα και τον Ιησού Χριστό που αναγέννησε τα πάντα. Είναι ένα μεγάλο ερώτημα αυτό αγαπητοί αδελφοί. Γνωρίσαμε τον αληθινό Θεό; Με λύπη διαπιστώνει κανείς, ότι πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν τον αληθινό Θεό. Και όταν δεν γνωρίσεις τον μόνον αληθινό Θεόν, πολύ εύκολα πέφτεις στα νύχια του διαβόλου. Πλείστοι όσοι αδελφοί μας, πέφτουν θύματα των μάγων και των μαγισσών. Πληρώνουν αδρά για να τους πουν το μέλλον τους. Κρέμονται από τα χείλη τους, για να τους λύσουν δήθεν τα μάγια που τους έκαναν άλλα δυστυχισμένα θύματα των μάγων. Πώς και πώς περιμένουν να ακούσουν από τα μέντιουμ, το μέλλον τους. Αγωνιούν τι θα πουν οι αστρολόγοι για το ζώδιο τους. Πολλοί συνάνθρωποί μας, ζουν φοβισμένοι, γιατί είδαν σε κάποια γλάστρα του σπιτιού τους, κάποια σαπούνια και κάποιες καρφίτσες. Τα μαγαζιά, τα σπίτια, οι επιχειρήσεις είναι στολισμένα απ' έξω κι από μέσα, με σκόρδα, με πέταλα, με κέρατα, για να διώξουν δήθεν το κακό μάτι. Κόσμος φοβισμένος! Κόσμος ταραγμένος! Γιατί; Γιατί δεν γνώρισαν τον αληθινό Θεό και τον Ιησού Χριστό που Εκείνος έστειλε για την σωτηρία του κόσμου. Εκείνον, τον Ιησού Χριστό, ακούσαμε να λέει σήμερα ότι χαρά έχει μέσα του μόνον εκείνος που γνωρίζει τον αληθινόν Θεόν. «Ταῦτα λαλῶ ἐν τῷ κόσμῳ ἵνα ἔχωσι τὴν χαρὰν τὴν ἐμὴν πεπληρωμένην ἐν αὐτοῖς».

        Ναι, θα ζήσουμε αληθινά σαν άνθρωποι όταν γνωρίσουμε τον αληθινό Θεό. Όμως, πώς θα Τον γνωρίσουμε Εκείνον και τον Ιησού Χριστό; Για να πάμε εμείς στον Θεό φαίνεται ότι είναι αδύνατον. Επομένως, θα Τον γνωρίσουμε όταν Εκείνος έλθει σε εμάς. Για να έλθει όμως ο Θεός σε εμάς, πρέπει να καθαρίσουμε την καρδιά μας για να Τον υποδεχθούμε. Ο Θεός για να μας επισκεφτεί, λέει ο Άγιος Πορφύριος χρειάζεται ένα εκατομμυριοστό του δευτερολέπτου, τόσο γρήγορα έρχεται και κατοικεί μέσα μας, αρκεί να Τον καλέσουμε. Να καθαρίσουμε την καρδιά μας από θρησκοληψίες, από αμφιβολίες, εφάρματους λογισμούς, κατακάθια ειδωλολατρίας - μοιρολατρίας. Να διώξουμε από το λεξιλόγιό μας την λέξη τύχη. Να εγκατασταθεί στα χείλη μας το "Δόξα σοι ο Θεός". Να πλημμυρίσει το είναι μας με την προσευχούλα "Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με" και αμέσως ο Χριστός θα γεμίσει το είναι μας. Τότε ο Θεός, θα μας αποκαλυφθεί! Θα ανοίξει τα μάτια της ψυχής μας να Τον γνωρίσουμε. Και τότε δεν θα χορταίνουμε να Του μιλάμε και να Τον ακούμε που θα μας απαντάει. Τότε μόνον θα κατανοήσουμε αυτό που ακούσαμε στο σημερινό Ευαγγέλιο «Αὕτη δέ ἐστιν ἡ αἰώνιος ζωή, ἵνα γινώσκωσί σε τὸν μόνον ἀληθινὸν Θεὸν καὶ ὃν ἀπέστειλας ᾿Ιησοῦν Χριστόν».

Αμήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: