Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023

ΚΗΡΥΓΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 05/11/2023

 

ΚΥΡΙΑΚΗ Ε’ ΛΟΥΚΑ  (ΛΟΥΚΑ ΙΣΤ΄ 19-31)  05/11/2023

        Είναι πολύ σημαντική η παραβολή που ακούσαμε σήμερα αγαπητοί αδελφοί. Και είναι σημαντική γιατί μας ανοίγει ένα μικρό παραθυράκι για να δούμε τι γίνεται στην άλλη ζωή.

        Μας παρουσιάζει ο Χριστός δύο ανθρώπους και μας λέει πώς ζούσαν στην επί γης ζωή τους και πώς είναι τώρα στην άλλη - στην αιώνια ζωή. Ο ένας απ' αυτούς ήταν άπιστος. Ζούσε με τέτοιο τρόπο που έδειχνε καθαρά ότι αδιαφορούσε για το τι θα γίνει μετά το θάνατο. Ο άλλος υπέμενε με καρτερία τις δυσκολίες της εδώ ζωής, με την ελπίδα και τη βεβαιότητα ότι στην άλλη ζωή θα ήταν διαφορετικά.

        Και όντως, ο άπιστος και αδιάφορος, στην άλλη ζωή βρέθηκε προ εκπλήξεων. Εκείνος ζούσε μέσα στο σκοτάδι και στον "τόπο της βασάνου", όπως ομολογούσε ο ίδιος, ενώ έβλεπε τον περιφρονημένο και υπομονετικό φτωχό Λάζαρο, να βρίσκεται στις αγκάλες του πατριάρχη Αβραάμ, μέσα στο άπλετο φως που σκορπούσε παντού η παρουσία του Θεού.

        Εντύπωση μας κάνει η απάντηση που πήρε από τον Αβραάμ, όταν του ζήτησε να στείλει πίσω τον ευτυχισμένο Λάζαρο για να ειδοποιήσει τους πέντε αδελφούς του που και αυτοί ζούσαν όπως εκείνος. Απολάμβαναν όλες τις αμαρτωλές χαρές αυτής της ζωής, χωρίς να πιστεύουν στις Άγιες Γραφές και χωρίς να βάζουν καν στο μυαλό τους ότι υπάρχει κι άλλη ζωή.

Είπε ο Αβραάμ στον ταλαίπωρο πλούσιο: 

Δεν έχουν ανάγκη οι αδελφοί σου να τους εμφανισθεί κάποιος αναστημένος νεκρός για να τους δώσει συμβουλές. Εκείνο που τους χρειάζεται είναι να μελετήσουν τις Αγίες Γραφές και να τις εφαρμόσουν στη ζωή τους.

"Εἰ Μωϋσέως καί τῶν προφητῶν οὐκ ἀκούουσιν, οὐδέ ἐάν τις ἐκ νεκρῶν ἀναστῇ, πεισθήσονται " (Λουκά ΙΣΤ΄ 31)

Και είναι πολύ σημαντική η απάντηση αυτή του Αβραάμ για όλους μας αγαπητοί αδελφοί, γιατί μας λέει ότι για να κερδίσουμε και μεις την ολόφωτη αιώνια ζωή κοντά στο Χριστό και όλους τους Αγίους, πρέπει να μελετούμε και να εφαρμόζουμε την Αγία Γραφή στη ζωή μας.

        Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι είναι δεδομένο πως επειδή δεν είμαστε πλούσιοι σαν τον πλούσιο της παραβολής, θα πάμε οπωσδήποτε στην Βασιλεία του Θεού.

        Ακόμη ορισμένοι λένε ότι ο Θεός δεν μας έδωσε πολλά στοιχεία σχετικά με την άλλη ζωή. Από την παραβολή που ακούσαμε σήμερα μαθαίνουμε όσα είναι απαραίτητα. Το Ευαγγέλιο περιέχει όλα εκείνα που χρειάζονται να γνωρίζουμε, για να εξασφαλίσουμε την αιωνιότητα. 

        Το πρόβλημα πού βρίσκεται;

Στο να έχουμε το ενδιαφέρον που χρειάζεται για να μάθουμε και να εφαρμόσουμε αυτά που διδάσκει η Αγία Γραφή. Ένα άλλο σοβαρό θέμα είναι στο αν πιστεύουμε σ' αυτά που είναι γραμμένα στην Αγία Γραφή. Απορροφημένοι από τις ηδονές και τις φροντίδες της επί γης ζωής, μήπως ξεχνάμε πως έχουμε μέσα μας και μια αθάνατη ψυχή; Μήπως με τη μεγάλη εμπιστοσύνη που έχουμε στο μυαλό μας , στη λογική μας και στην εξυπνάδα μας, δεν ενδιαφερόμαστε καθόλου για το μετά;  Μήπως βλέποντας την αλματώδη ανάπτυξη της τεχνολογικής επιστήμης, νομίζουμε πως όλα θα λυθούν στα εργαστήρια των επιστημόνων; Μήπως έχουμε γεμίσει το μυαλό μας με τόσες πολλές γνώσεις που δεν έχουμε αφήσει καθόλου χώρο για ό,τι πνευματικό, ωφέλιμο και χρήσιμο για την άλλη ζωή; Θα μου πείτε και ποιός πιστεύει στην άλλη ζωή;  Έτσι νομίζουμε! Όλοι πιστεύουν. Κανένας δεν θέλει αυτό που λέγεται νεκροταφείο να είναι το τέλος. Για παρατηρείστε ότι όλοι μιλάμε στους νεκρούς μας σαν να είναι ζωντανοί την ώρα που είναι στο φέρετρο. Όλοι μας ακούμε στις κηδείες να λένε τα ορφανά παιδιά στους νεκρούς γονείς τους: Πού μας αφήνετε ορφανούς; Ακούμε στις κηδείες, όταν φεύγει ο ένας από τους δύο αγαπημένους συζύγους: Γιατί φεύγεις και μ' αφήνεις μόνο; Πόσοι κάνουν παράπονο ότι ο πατέρας τους, η μητέρα τους δεν ήλθε στον ύπνο τους να τους μιλήσει! Όλα αυτά και χίλια δυο άλλα δείχνουν πως όλοι πιστεύουν στην άλλη ζωή. Το θέμα είναι πιστεύουν σωστά;

        Η αλήθεια για την άλλη ζωή βρίσκεται στις λέξεις και τις διδασκαλίες της Αγίας Γραφής. Ας ακούσουμε λοιπόν και ας υπακούσουμε στην απάντηση που έδωσε ο Αβραάμ στον πλούσιο της σημερινής παραβολής:

" Ἔχουσι Μωϋσέα καί τούς προφήτας, ἀκουσάτωσαν αὐτῶν ". Όποιος έχει ερωτηματικά για τη ψυχή, για το θάνατο, για την μετά θάνατον ζωή, ας καταφύγει στις Άγιες Γραφές. Εκεί θα βρει την απάντηση!

        Τέλος, ας πούμε στο Χριστό μας ένα μεγάλο ευχαριστώ, που μας είπε αυτή την παραβολή!

Την παραβολή του πλούσιου και του φτωχού Λάζαρου!  

Δεν υπάρχουν σχόλια: