Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023

ΚΗΡΥΓΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 26/11/2023

 

ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΓ' ΛΟΥΚΑ  (Λουκά ΙΗ’ 18-27)                 26/11/2023

 

Πολλά πράγματα δίδαξαν οι γονείς του νεαρού που πλησίασε σήμερα τον Χριστό αγαπητοί αδελφοί. Από μικρό παιδί, δηλαδή από τους γονείς μου, έμαθα όλα αυτά που μου λες, απάντησε στον Χριστό ο νεαρός. «Ταῦτα πάντα ἐφυλαξάμην ἐκ νεότητός μου».

Είναι σαν να ακούμε ένα παιδί της εποχής μας. Οι σημερινοί γονείς φροντίζουν με πολλή σπουδή να δώσουν στα παιδιά τους όσο γίνεται περισσότερα πράγματα. Βέβαια τα περισσότερα από αυτά είναι άχρηστα και πολλά είναι και επιζήμια. Πρέπει να ομολογήσουμε ότι δεν ενδιαφερόμαστε και πολύ για το αν είναι χρήσιμα αυτά που δίνουμε στα παιδιά μας. Αρκεί να τους δώσουμε πολλά. Μην τυχόν ο γείτονας πηγαίνει το παιδί του σε κάποια δραστηριότητα που δεν πήγαμε εμείς το παιδί. Οι γονείς, οι παππούδες, οι γιαγιάδες, οι γείτονες, όλοι επιστρατεύονται και βρίσκονται στους δρόμους με τα μηχανάκια και τα αυτοκίνητά τους για να τα προλάβουν όλα.

Σπάνια ο γονιός ή ο παππούς και η γιαγιά αναρωτιούνται, σε τί θα ωφελήσει το παιδί αυτό που με τόσο κόπο προσπαθούν να του μάθουν. Πολύ δε περισσότερο δεν προβληματίζονται μήπως βλάπτουν το παιδί κάποια πράγματα που πληρώνουν από το υστέρημά τους, για να του δώσουν.

Ο Χριστός μας, για να έρθουμε πάλι στο περιεχόμενο του Ευαγγελίου, άκουσε την απάντηση του νεαρού, ότι όλα τα πήρε από τους γονείς του, αλλά θέλησε να τον προβληματίσει και του είπε: «Ἔτι ἕν σοι λείπει…». Κάτι σου λείπει. Δεν σου έμαθαν οι γονείς να στηρίζεις όλη σου τη ζωή στο Θεό και όχι στα κοσμικά εφόδια.

Αυτό ακριβώς θα έλεγε και σε μας ο Κύριος αγαπητοί αδελφοί. Στο κάθε παιδί της εποχής μας θα έλεγε : «Ἔτι ἕν σοι λείπει…».Κάτι σου λείπει.

Τι είναι λοιπόν εκείνο το κάτι που οι σημερινοί γονείς δεν δίνουν στα παιδιά τους;

Πρέπει να ομολογήσουμε ότι στα παιδιά μας περνάμε το μήνυμα πως θα είναι επιτυχημένα μέλη της κοινωνίας και ευτυχισμένοι άνθρωποι, εάν γνωρίζουν πολλά πράγματα. Χωρίς να το θέλουμε τους περνάμε λάθος μήνυμα. Επιτυχημένα και ευτυχισμένα θα είναι, εάν εναποθέσουν την προστασία της ζωής τους στο Θεό. Όλα τα πράγματα να τα επιτύχεις στη ζωή σου, θα μοιάζεις με ένα ξερό φύλλο που ο άνεμος το πηγαίνει εδώ κι εκεί, αν δεν είσαι αγκυροβολημένος στην πίστη, στην ελπίδα και στην αγάπη του Θεού. Όταν παιδί μου το βράδυ θα μείνεις μόνος, μόνον ο Θεός μπορεί να σου κάνει παρέα. Και στις δύσκολες ημέρες της αρρώστιας και της αδυναμίας όλοι σε εγκαταλείπουν εκτός από το Θεό.

«Ἔτι ἕν σοι λείπει…» Καλά είναι όλα τα άλλα που μαθαίνεις αλλά αν δεν μάθεις να λες πριν από κάθε σου πρωτοβουλία και πριν να ξεκινήσεις το πρωί για τη δουλειά σου «Πρώτα ο Θεός» τότε κάτι σου λείπει. Μπροστά ο Θεός και πίσω εσύ.

«Ἔτι ἕν σοι λείπει…» Ότι επιτύχεις στη ζωή σου παιδί μου, το πετυχαίνεις επειδή ο Θεός σου έδωσε τα χαρίσματα και τα ταλέντα που έχεις. Γι’ αυτό άκουσε τον Άγιο Παΐσιο που σε συμβουλεύει: «Να μη λείπει από το στόμα σου και από την καρδιά σου το “Δόξα σοι ο Θεός”»

Μεγάλη η ευθύνη μας απέναντι στα παιδιά μας αγαπητοί αδελφοί. Μήπως τους στερούμε αυτό που θα έπρεπε πρώτο να τους δώσουμε; Μήπως η κοινωνία χάλασε γιατί δεν δείχνουμε στα παιδιά μας το Θεό;

Δεν υπάρχουν σχόλια: