Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023

ΚΗΡΥΓΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 19/11/2023

 

ΚΥΡΙΑΚΗ Θ΄ ΛΟΥΚΑ (Λουκά ΙΒ’ 16-21)   19-11-2023

 

Για να καταλάβουμε καλύτερα την παραβολή του άφρονα πλουσίου, που ακούσαμε σήμερα αγαπητοί αδελφοί, είναι χρήσιμο να μάθουμε τι είπε ο Χριστός στους ακροατές του, πριν τους πει αυτήν την παραβολή. Τους είπε: να προσέχετε και να προφυλάγεστε από κάθε είδος πλεονεξίας. Το να επιζητάς να αποκτάς πολλά υλικά αγαθά, περισσότερα από αυτά που σου χρειάζονται, δεν θα σε κάνει πιο χαρούμενο. Τα πολλά πλούτη δεν μπορούν να εξασφαλίσουν στον άνθρωπο, ούτε μακροζωία ούτε ευχάριστη ζωή.

Αφού είπε λοιπόν ο Χριστός αυτά για την αποφυγή της πλεονεξίας, στη συνέχεια είπε και την παραβολή του άφρονα πλουσίου. Αυτός ο άνθρωπος νόμιζε ότι εάν μάζευε πολλά αγαθά, θα ζούσε πολλά χρόνια και θα ήταν ευτυχισμένος. Αφού συγκέντρωσε λοιπόν στις αποθήκες του άφθονα πλούτη, είπε στην ψυχή του: «Ψυχή, ἔχεις πολλὰ ἀγαθά, φάγε, πίε, εὐφραίνου.» Στον εαυτό του τα είπε αυτά. Τώρα απόλαυσε όσο θέλεις. Έχεις όλες τις προϋποθέσεις. Είπε όμως στον εαυτό του και κάτι άλλο, λες και είχε υπογράψει κανένα συμβόλαιο με το χάρο. «Ἒχεις πολλὰ ἀγαθὰ εἰς ἔτη πολλά.» Τα υλικά αγαθά που έχουμε μαζέψει θα μας επιτρέψουν να ζήσουμε πολλά χρόνια.

Πόσο έξω έπεσε στους υπολογισμούς του, μας το λέει στη συνέχεια η παραβολή. Το ίδιο βράδυ, ο χάρος ξέχασε τη συμφωνία και τον επισκέφθηκε. Ο Θεός, που γελάει όταν ο άνθρωπος κάνει τέτοια προγράμματα, λέει στον άφρονα πλούσιο: αυτήν την ώρα φεύγεις από αυτήν την πρόσκαιρη ζωή, αυτά που ετοίμασες σε ποιόν ανήκουν; Αυτά θα πάθουν και όλοι εκείνοι που συγκεντρώνουν πολλά υλικά πράγματα χωρίς να προβληματίζονται αν ο αγώνας τους είναι σύμφωνος με το θέλημα του Θεού.

Η πλεονεξία λοιπόν αγαπητοί αδελφοί, δεν εξασφαλίζει στον άνθρωπο, ούτε τη μακροζωία, ούτε την ευτυχία. Όλοι μας έχουμε στο μυαλό μας πολλές περιπτώσεις που το επιβεβαιώνουν αυτό. Επιγραμματικά ας αναφέρουμε μερικές. Πότε ένα παιδί είναι ευτυχισμένο; Όταν μεγαλώνει σαν μοναχοπαίδι βουτηγμένο μέσα στα πλούτη των γονέων του, ή όταν μεγαλώνει μέσα σε μια πολύτεκνη οικογένεια; Έχουμε παρατηρήσει ότι αν πάρουμε ένα πανάκριβο παιχνίδι σε ένα παιδί, γρήγορα θα το παρατήσει και θα τρέξει έξω στο χώμα να παίξει με τις πετρούλες και τα κονσερβοκούτια.

Ακόμη, ποιος κοιμάται πιο ήσυχος και ήρεμος, ο πάμπλουτος που φοβάται μην τον σκοτώσουν και τον ληστέψουν ή αυτός που έχει τα απαραίτητα για να ζήσει στο φτωχικό σπιτάκι του με την οικογένεια του;

Ένας Δεσπότης έλεγε από άμβωνος: να σας δώσω όσα χρήματα έχω, για να μου δώσετε μια ώρα ύπνου τη νύχτα.

Το Ευαγγέλιο λέει: χαίρεσαι περισσότερο όταν δίνεις, παρά όταν παίρνεις. Εσείς σ’ αυτά που είπαμε, προσθέστε και αυτά τα παραδείγματα που έχετε στο μυαλό σας.

Ας μάθουμε λοιπόν όλοι μας αυτό δεν έμαθε ο άφρων πλούσιος της παραβολής: τα πολλά υλικά αγαθά δεν εξασφαλίζουν ούτε την μακροζωία, ούτε την ευτυχία!

Αμήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: