Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023

ΚΗΡΥΓΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 12/11/2023

 

ΚΥΡΙΑΚΗ Η’ ΛΟΥΚΑ (Λουκά Ι’ 25-37)  12/11/2023

 

Με ειρωνικό ύφος ρώτησε ο νεαρός της Ευαγγελικής περικοπής τον Χριστό: «Τί ποιήσας ζωὴν αἰώνιον κληρονομήσω;»

Ο Χριστός αγαπητοί αδελφοί, σε όλη την επί γης ζωή του δίδασκε ότι εκτός από αυτήν την πρόσκαιρη ζωή, υπάρχει και η μετά θάνατον ζωή που δεν έχει τέλος. Είναι αιώνια. Η μετά θάνατον ζωή είναι πιο βέβαιη και από την επί γης ζωή του ανθρώπου. Ο θάνατος είναι το πιο σίγουρο γεγονός της ζωής. Ο άνθρωπος αποτελείται από δυο συστατικά. Από το υλικό και από το πνευματικό. Και το μεν υλικό τελειώνει, τρόπον τινά, με τον θάνατο, το δε πνευματικό είναι αιώνιο, δεν τελειώνει ποτέ. Ο καθένας μας φέρει το θνητό σώμα του και την αθάνατη ψυχή του.

Ο Ευαγγελιστής Λουκάς σημειώνει, ότι ο νεαρός που πλησίασε σήμερα τον Χριστό, τον ρώτησε  ειρωνικά σχετικά με την αιώνια ζωή.

Και γεννάται εύλογα το ερώτημα: μπορούμε να παίζουμε με τα θέματα αυτά; Μπορούμε να ειρωνευόμαστε και να γελάμε όταν μιλάμε για την αθάνατη ψυχή μας; Όταν αναφερόμαστε στο τί γίνεται μετά το θάνατο του σώματος; Το πιο σοβαρό θέμα για κάθε άνθρωπο είναι η Δευτέρα παρουσία του Χριστού. Έχουμε το δικαίωμα να γελάμε και να αστειευόμαστε όταν μιλάμε για αυτήν; Η σοβαρότητα και η ανωτερότητα του ανθρώπου φαίνεται από την στάση που παίρνει στο θέμα της ψυχής του. Τουλάχιστον με σεβασμό και δέος αντιμετωπίζει το θέμα του θανάτου και της μετά θάνατον ζωής. Σοφός δεν είναι εκείνος που ξέρει πολλά, αλλά εκείνος που ξέρει αυτά που πρέπει να ξέρει. Δεν είναι τυχαίο το ότι όλοι σεβόμαστε κάποιον περισσότερο όταν είναι νεκρός, παρά όταν είναι ζωντανός. Σιωπηλά αναγνωρίζουμε ότι ο δρόμος προς την αιωνιότητα είναι για όλους ο ίδιος. «Δοῦλος γὰρ καὶ δεσπότης ὁμοῦ παρίστανται, βασιλεὺς καὶ στρατιώτης, πλούσιος καὶ πένης, ἐν ἀξιώματι ἴσῳ.»

Ο νεαρός του σημερινού Ευαγγελίου πήγε να πειράξει το Χριστό. Έδωσε όμως  την αφορμή στον Χριστό να πει μια από τις ωραιότερες παραβολές του Ευαγγελίου, την παραβολή του καλού Σαμαρείτη που όλοι λίγο-πολύ την γνωρίζουμε. Υπέδειξε στον νεαρό να μιμηθεί τον καλό Σαμαρείτη και να αποφύγει το κακό παράδειγμα των άλλων δύο που πέρασαν και δεν έδειξαν αγάπη στον πληγωμένο συνάνθρωπό τους. Στο τέλος με την απαιτούμενη σοβαρότητα του είπε: «Εάν θέλεις να κερδίσεις την αιώνια ζωή, να μιμείσαι στη ζωή σου, εκείνον που έδειξε αγάπη στον τραυματισμένο συνάνθρωπό του.»

«Πορεύου καὶ σὺ ποίει ὁμοίως.» Άφησε τις ειρωνείες και τις νεανικές επιπολαιότητες, και στοχάσου σοβαρά τα θέματα αυτά που έχουν σχέση με τη μετά θάνατον ζωή, με την αθάνατη ψυχή του ανθρώπου, με τη βασιλεία των ουρανών. Δεν είναι θέματα που μπορείς να τα προσεγγίζεις με προχειρότητα και ειρωνείες.

Τα ίδια θα έλεγε και σε μας ο Χριστός μας αγαπητοί αδελφοί. Υπάρχουν θέματα στη ζωή μας που πρέπει να τα προσεγγίζουμε με δέος και απόλυτο σεβασμό.

Αμήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: