Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

ΚΗΡΥΓΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 31/03/2024




 ΚΥΡΙΑΚΗ Β' ΝΗΣΤΕΙΩΝ  (Μάρκου Β’ 1-12) 31/03/2024

        Το σημερινό Ευαγγέλιο αγαπητοί αδελφοί, αναφέρεται σε ένα θαύμα που έκανε ο Ιησούς, στην πόλη Καπερναούμ. Θεράπευσε ένα παράλυτο που τον έφεραν στο σπίτι όπου δίδασκε ο Χριστός. Είναι άξιον παρατηρήσεως ότι ούτε ο παράλυτος, ούτε αυτοί που τον κουβάλησαν, παρακάλεσαν το Χριστό να τον κάνει καλά. Κι όμως ο Χριστός τον θεράπευσε και πνευματικά συγχωρώντας τις αμαρτίες του, και σωματικά, αφού του είπε να πάει στο σπίτι του με τα πόδια του, σηκώνοντας στους ώμους του και το κρεβάτι του!

        Χωρίς κανείς να τον παρακαλέσει, ο Χριστός έκανε αυτό που έπρεπε. Ευεργέτησε τον παράλυτο άνθρωπο, χωρίς να χρειαστεί αυτός να τον θερμοπαρακαλέσει για τη λύση του συγκεκριμένου προβλήματός του. Αυτό μας συμβουλεύει να κάνουμε και εμείς, ο νέος Άγιος της Εκκλησίας μας, ο Άγιος Πορφύριος. Αντί άλλου κηρύγματος σήμερα, θα ακούσουμε τι μας συμβουλεύει σχετικά με τις προσευχές μας, ο Άγιος Πορφύριος.

ΠΕΡΙ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ

        Να μην εκβιάζομε με τις προσευχές μας τον Θεό. Να μη ζητάμε απ' τον Θεό να μας απαλλάξει από κάτι, ασθένεια κλπ., ή να μας λύσει τα προβλήματά μας, αλλά να ζητάμε δύναμη και ενίσχυση από Εκείνον, για να τα υπομένομε. Όπως Εκείνος κρούει με ευγένεια την πόρτα της ψυχής μας, έτσι κι εμείς να ζητάμε ευγενικά αυτό που επιθυμούμε, κι αν ο Κύριος δεν απαντάει, να σταματάμε να το ζητάμε. Όταν ο Θεός δεν μας δίδει κάτι που επίμονα ζητάμε, έχει το λόγο Του. Έχει και ο Θεός τα "μυστικά" Του. Εφόσον πιστεύομε στην αγαθή Του πρόνοια, εφόσον πιστεύομε ότι Εκείνος γνωρίζει τα πάντα απ’ τη ζωή μας κι ότι πάντα θέλει το αγαθόν, γιατί να μη δείχνομε εμπιστοσύνη;

        Να προσευχόμαστε απλά και απαλά, χωρίς πάθος και εκβιασμό. Ξέρομε ότι παρελθόν, παρόν και μέλλον, όλα είναι γνωστά, γυμνά και τετραχηλισμένα ενώπιον του Θεού. Όπως λέγει ο απόστολος Παύλος, «...οὐκ ἔστι κτίσις ἀφανής ἐνώπιον αὐτοῦ, πάντα δε γυμνά καί τετραχηλισμένα τοῖς ὀφθαλμοῖς αὐτοῦ». Εμείς να μην επιμένομε, η προσπάθεια κάνει κακό αντί για καλό. Μην κυνηγάμε ν' αποκτήσομε αυτό που θέλομε, αλλά να το αφήνομε στο θέλημα του Θεού. Γιατί, όσο το κυνηγάμε, τόσο αυτό απομακρύνεται. Άρα, λοιπόν, υπομονή και πίστη και γαλήνη. Και αν το ξεχάσομε εμείς, ο Κύριος ποτέ δεν ξεχνάει και, αν είναι για το καλό μας, θα μας δώσει αυτό που πρέπει κι όταν πρέπει.

        Να ζητάμε στην προσευχή μόνο τη σωτηρία της ψυχής μας. Δεν είπε ο Κύριος: «Ζητεῖτε πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ, καί ταῦτα πάντα προστεθήσεται ὑμῖν»; Εύκολα, ευκολότατα ο Χριστός μπορεί να μας δώσει ό,τι επιθυμούμε. Και κοιτάξτε το μυστικό. Το μυστικό είναι να μην το έχετε στο νου σας καθόλου να ζητήσετε το συγκεκριμένο πράγμα. Το μυστικό είναι να ζητάτε την ένωση σας με το Χριστό ανιδιοτελώς, χωρίς να λέτε, «δως μου τούτο, εκείνο…». Είναι αρκετό να λέμε, "Κύριε Ιησού, ελέησόν με". Δε χρειάζεται ο Θεός ενημέρωση από εμάς για τις διάφορες ανάγκες μας. Εκείνος τα γνωρίζει όλα ασυγκρίτως καλύτερα από εμάς και μας παρέχει την αγάπη Του. Να ζητάμε να γίνει το θέλημα του Θεού, αυτό είναι το πιο συμφέρον, το πιο ασφαλές για μας και για όσους προσευχόμαστε. Ο Χριστός θα μας τα δώσει όλα πλούσια. Όταν υπάρχει έστω και λίγος εγωισμός, δεν γίνεται τίποτα.

        Να μην επιμένουμε λοιπόν να ζητάμε από το Θεό αυτό που θέλουμε εμείς, γιατί είναι σαν να λέμε να γίνει το δικό μας το θέλημα και όχι το θέλημα του Θεού. Να μην υποδεικνύουμε στο Θεό τι θέλουμε να μας δώσει, αυτό είναι αναίδεια! Στην επικοινωνία μας με το Θεό να του λέμε: "Κύριε γεννηθήτω το θέλημά Σου" και Εκείνος θα μας δώσει αυτό που μας χρειάζεται. Αυτό έκανε και στον παράλυτο της Καπερναούμ. Χωρίς να του υποδείξει ο ασθενής, ο Χριστός του έδωσε αυτό που του χρειαζόταν. Πρώτον τη θεραπεία της ψυχής και μετά τη θεραπεία του σώματος. Αμήν! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: